avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Adjudecare desfiintata
Discuție deschisă în Executare silită

Adjudecare desfiintata

X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct la primul termen)
Toate ok, dar dupa adjudecare debitorul face o contestatie la executare si invoca o neregularitate a procedurii
E admisa in prima instanta, se dipune anularea a unor acte de executare, inclusiv procesul vebal de licitatie si actul de adjudecare al cumparatorului. Urmeaza sa vedem apelul, nu e inca definitiva.
Adjudecatarul se cosidera tert de buna credinta,iar conform art 722, Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă.
Dupa cum am interpretat eu, nu s-ar putea insa cere intoarcerea executarii silite deoarece nu s-a desfiintat insasi executarea silita, ci doar cateva acte de executare(procesele verbale de licitatie si actul de adjudecare) si nici nu s-a desfiintat titlul executoriu initial, care e un contract de credit.
La momentul adjudecarii nu era nici o contestatie la executare, deci nici nu era ceva inscris in cartea funciara, de aici consider eu ca rezulta buna credinta a adjudecatarului
Adjudecatarul a intrat in posesie si a intabulat definitiv.
E posibil sa fie anulate in apel actele de executare, inclusiv actul de adjudecare si in apel, dar in cazul asta hotararea ar afecta pe adjudecatar care se considera tert de buna credinta(a cumparat casa putin peste valoarea estimata de evaluator initial si la momentul adjudecarii nu era contestatie la executare) si in cazul asta s-ar aplica art 722 ncpc?
Ce parare aveti,drepturile adjudecatarului ar trebui sa fie afectate sau e protejat de art 722?


Cel mai recent răspuns: Anrobe , utilizator 22:10, 2 Decembrie 2023
Ceea ce trebuie sa dovedeasca debitorul contestator este reaua credinta a adjudecatarului,[art.723(2)NCPC]atata timp cat pana la adjudecare nu a existat o contestatie la executare nu se poate invoca reaua credinta a adjudecatarului,buna credinta se prezuma, reaua credinta trebuie dovedita .Nu se poate sustine ca adjudecatarul ar fi fost de rea credinta(adica cunostea ca a participat la o licitatie nelegala) daca instanta anuleza licitatia, totusi licitatia s-a desfasurat sub conducerea si coordonarea unui specialist-executorul judecatoresc-acesta eventual,in functie de circumstantele concrete ale licitatiei ar putea fi suspectat de rea credinta, dar si acest aspect trebuie probat si nu doar afirmat.
Inteleg ca debitorul a depus contestatia la executare anterior adjudecarii, in termenul legal de 15 zile , care s-a judecat ulterior adjudecarii fara sa depuna Contestatie impotriva Procesului verbal de licitatie; pentru ca dupa cum ne spui ca s-au desfasurat lucrurile, respectiv ca imobilul a fost adjudecat la a doua licitatie care se tine intr-un interval de 20-40 zile de la prima si ca, contestatarul a depus Contestatie la executare dupa adjudecare, rezulta ca contestatarul nu mai putea depune contestatie impotriva vreunui act de executare silita pentru ca ar fi fost tardiva; de aceea am spus eu ca a depus contestatie doar impotriva PV de licitatie , pentru ca alt act nu mai putea contesta legal dupa adjudecare, care sa mai fie si admis; este imposibil sa contesti un act de executare silita la mai mult de 15 zile dupa ce ti-a fost comunicata efectuarea acestuia; sau tu il poti contesta , insa iti va fi respins; oricum, cred ca instanta ori a cantarit intre dreptul adjudecatarului si al debitorului dupa ce a constatat nelegalitatea unui act de exec silita, ori a avut ceva informatii din dosar privind o rea credinta; e dificil sa judeci de pe banca din tribune, fara dosar;
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
geo1960, utilizator
Debitorul avusese o contestatie la executare ce era respinsa, la momentul adjudecarii nu era nici o contestatie la executare. la aproximativ 1 luna a facut cont la exec pt ca n-ar fi fost instiintat despre cand are loc licitatia, s-a facut dovada ca agentul procedural a gresit si nu i-a dat instiintarea, si pe considerentul asta s-au anulat actele de executare procesele verbale de licitatie si acul de adjudecare.
Cred ca n-a fost respinsa cont la exec la tardiva pt ca s-au calculat cele 15 zile de cand a afirmat debitorul ca a aflat de licitatie
In prima instanta adjudecatarul nu a invocat art 723 ncpc, dar cred ca judecatorul trebuia sa se sesizeze.
Ramane sa vedem in apel...
Eram curios daca a auzit cineva de o speta asemanatoare
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
Lucc, utilizator
Fără să doresc să supăr pe cineva, mi se pare o discuție de Radio Erevan. Scuze!

Care adjudecatar, dacă nu mai există act de adjudecare?
Procesul-verbal de licitație este nul, deoarece s-au încălcat reguli de procedură prevăzute sub sancțiunea nulității. Implicit, actul de adjudecare, act de executare subsecvent, este nul.

Despre ce bună credință vorbim aici? Buna sau reaua credință s-ar pune în discuție doar dacă am mai avea un act de adjudecare valabil. Altfel, nu contează.
Fostul adjudecatar nu are un act de proprietate. Cum să fii proprietar fără să ai titlu?
Ilie111, eu ma asteptam si la pareri pro si contra dar argumentate.
Daca e de radio erevan e datorita postarilor tale. daca nu te pricepi rezuma-te doar la moderare.
Cum poti sa spui ca Buna sau reaua credință s-ar pune în discuție doar dacă am mai avea un act de adjudecare valabil?
Pai daca actul e valabil trebuie respectat , pe cine mai intereseaza buna sau reaua credinta?
Ar fi inaplicabil art 723 in situatia asta...
Si e o hotarare doar in prima instanta, nu s-a invocat inca art 723 pt ca se asteptau sa fie respinsa contestatia, nu se asteptau la greselile astea procedurale

Pe principiul asta Ilie, daca adjudecatarul ar vinde, ai anula si actul de proprietate al unui subdobantidor cu titlu oneros si de buna credinta? Ca doar actul de adjudecare nu mai e valabil, deci si contractul de vanzare cumparare n-ar mai fi valabil
Nu?
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
Lucc, utilizator

Alte discuții în legătură

Licitatie publica madara81 madara81 Care sunt etapele si termenele de contestare in cazul vanzarii la licitatie publica a unui imobil? (vezi toată discuția)
Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita Pruna Loredana Pruna Loredana Buna seara ! Am o mare nelamuriere si va solicit ajutorul. Pot cere prescriptia dreptului de a cere executarea silita avand in vedere ca exista un act de ... (vezi toată discuția)