avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Adjudecare desfiintata
Discuție deschisă în Executare silită

Adjudecare desfiintata

X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct la primul termen)
Toate ok, dar dupa adjudecare debitorul face o contestatie la executare si invoca o neregularitate a procedurii
E admisa in prima instanta, se dipune anularea a unor acte de executare, inclusiv procesul vebal de licitatie si actul de adjudecare al cumparatorului. Urmeaza sa vedem apelul, nu e inca definitiva.
Adjudecatarul se cosidera tert de buna credinta,iar conform art 722, Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă.
Dupa cum am interpretat eu, nu s-ar putea insa cere intoarcerea executarii silite deoarece nu s-a desfiintat insasi executarea silita, ci doar cateva acte de executare(procesele verbale de licitatie si actul de adjudecare) si nici nu s-a desfiintat titlul executoriu initial, care e un contract de credit.
La momentul adjudecarii nu era nici o contestatie la executare, deci nici nu era ceva inscris in cartea funciara, de aici consider eu ca rezulta buna credinta a adjudecatarului
Adjudecatarul a intrat in posesie si a intabulat definitiv.
E posibil sa fie anulate in apel actele de executare, inclusiv actul de adjudecare si in apel, dar in cazul asta hotararea ar afecta pe adjudecatar care se considera tert de buna credinta(a cumparat casa putin peste valoarea estimata de evaluator initial si la momentul adjudecarii nu era contestatie la executare) si in cazul asta s-ar aplica art 722 ncpc?
Ce parare aveti,drepturile adjudecatarului ar trebui sa fie afectate sau e protejat de art 722?


Cel mai recent răspuns: Anrobe , utilizator 22:10, 2 Decembrie 2023
AVERTISMENT : Te rog să ai decența să te abții de la exprimări paternale personale, care sunt interzise de Regulament și de bunul simț!

Articolul 723 Cod Procedură Civilă, care e de fapt 724 acum, se referă la un terț. Fostul adjudecatar nu este terț față de executare, deoarece a cumpărat imobilul din executare silită.

Doar dacă adjudecatarul vindea mai departe, atunci am vorbi despre buna credința a subdobânditorului. Nu încurca oalele, că nu e același lucru.
Este greu de înțeles, știu. Mai ales când ai un interes în speță, ești subiectiv și în judecată și logica nu mai este logică.
Nu s-a desființat titlul debitorului, ca să fie adjudecatarul subdobânditor .

Gândește logic, X, fost adjudecatar nu are titlul de proprietate. În ce bază e proprietar? Spre știința ta intabularea nu valorează constituire de drept, mai e mult până acolo.
Poate invoca art,724 mult și bine, că îl invoca degeaba.

Adjudecatarul e tert fata de executarea silita initiala. Nu e in nici un caz parte, parti sunt doar debitorul si creditorul. Ad judecatarul n-are nici macar dreptul de a studia dosarul
Si in abordarile cu privire la subiectul asta pe care le-am mai gasit pe net, adjudecatarul e considerat tert , in general de buna credinta
In fine ,sa vedem cum o sa gandeasca si judecatorul in apel.
Toate acele argumente ar fi mers dacă nu era desființat actul de adjudecare . Doar într-un litigiu în care s-ar cere anularea ctului de adjudecare ar merge acel argument. Adjudecatarul nu este terț față de procesul-verbal de licitație în care este declarat câștigător și nici față de actul de adjudecare, care a fost titlul său de proprietate.

Eu nu înțeleg deloc de ce este o problemă pentru adjudecatar să adjudece din nou, poate la un preț și mai bun.
Pentru ca nu inteleg foarte bine ncp si ncpc si sunt oameni linistiti, nu le plac complicatiile.
Tocmai asta spuneam si eu, pentru a nu vatama drepturile tertului dobanditor, judele ar trb sa nu anuleze actul de adjudecare...
La executarea silita scrie ca sunt parti debitorul si executorul. Inseamna ca restul sunt terti care sunt cel mult participanti.
Dupa parerea mea s-ar aplica in sens larg si art 901 cod civil
Art. 901

Dobândirea cu bună-credinţă a unui drept tabular

(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, oricine a dobândit cu bună-credinţă vreun drept real înscris în cartea funciară, în temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului înscris în folosul său, chiar dacă, la cererea adevăratului titular, dreptul autorului său este radiat din cartea funciară.

(2) Terţul dobânditor este considerat de bună-credinţă numai dacă, la data înregistrării cererii de înscriere a dreptului în folosul său, sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) nu a fost înregistrată nicio acţiune prin care se contestă cuprinsul cărţii funciare;

b) din cuprinsul cărţii funciare nu rezultă nicio cauză care să justifice rectificarea acesteia în favoarea altei persoane; şi

c) nu a cunoscut, pe altă cale, inexactitatea cuprinsului cărţii funciare.

(3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi terţului care a dobândit cu bunăcredinţă un drept de ipotecă în temeiul unui act juridic încheiat cu titularul de carte funciară ori cu succesorul său în drepturi, după caz.

(4) Dispoziţiile prezentului articol nu pot fi însă opuse de o parte contractantă celeilalte şi nici de succesorii lor universali sau cu titlu universal, după caz.


Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
Lucc, utilizator
Putem discuta zile întregi și nu cred că vom ajunge la un numitor comun.
Eu mi-am spus părerea.
Invocați și vedeți ce se întămplă. Am văzut atâtea grozăvii în contestații la executare, încât nu mă miră nimic.
Părerea mea rămâne aceeași. Actul de executare este desființat, adjudecatarul nu mai are titlu, implicit nu mai este proprietar.

Alte discuții în legătură

Licitatie publica madara81 madara81 Care sunt etapele si termenele de contestare in cazul vanzarii la licitatie publica a unui imobil? (vezi toată discuția)
Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita Pruna Loredana Pruna Loredana Buna seara ! Am o mare nelamuriere si va solicit ajutorul. Pot cere prescriptia dreptului de a cere executarea silita avand in vedere ca exista un act de ... (vezi toată discuția)