X cumpara la licitatie publica o casa la al doilea termen,dar pretul urca putin peste suma evaluata de catre evaluator.(mai convenabil era sa-l fi luat direct la primul termen)
Toate ok, dar dupa adjudecare debitorul face o contestatie la executare si invoca o neregularitate a procedurii
E admisa in prima instanta, se dipune anularea a unor acte de executare, inclusiv procesul vebal de licitatie si actul de adjudecare al cumparatorului. Urmeaza sa vedem apelul, nu e inca definitiva.
Adjudecatarul se cosidera tert de buna credinta,iar conform art 722, Bunurile asupra cărora s-a făcut executarea se vor restitui celui îndreptăţit, fără însă a se aduce atingere drepturilor definitiv dobândite de terţii de bună-credinţă.
Dupa cum am interpretat eu, nu s-ar putea insa cere intoarcerea executarii silite deoarece nu s-a desfiintat insasi executarea silita, ci doar cateva acte de executare(procesele verbale de licitatie si actul de adjudecare) si nici nu s-a desfiintat titlul executoriu initial, care e un contract de credit.
La momentul adjudecarii nu era nici o contestatie la executare, deci nici nu era ceva inscris in cartea funciara, de aici consider eu ca rezulta buna credinta a adjudecatarului
Adjudecatarul a intrat in posesie si a intabulat definitiv.
E posibil sa fie anulate in apel actele de executare, inclusiv actul de adjudecare si in apel, dar in cazul asta hotararea ar afecta pe adjudecatar care se considera tert de buna credinta(a cumparat casa putin peste valoarea estimata de evaluator initial si la momentul adjudecarii nu era contestatie la executare) si in cazul asta s-ar aplica art 722 ncpc?
Ce parare aveti,drepturile adjudecatarului ar trebui sa fie afectate sau e protejat de art 722?
Buna, am mai multe întrebări în legătură cu licitațiile, de unde știu licitatorii daca imobilul respectiv are o contestație facuta?! Dacă imobilul a fost recuperat de cel executat în cat timp i se restituie adjudecatarului banii achitați de acesta?( un minim si un maxim de zile ). Dacă imobilul are datorii și la întreținere acestea sunt plătite de adjudecatar sau se radiază și acestea eventual din prețul plătit? Cum poate afla o persoana care ar vrea sa participe la licitatie dacă imobilul de interes aflat la licitatie este sau nu locuit?! Se radiază datoriile imobilului in momentul achitării prețului de catre adjudecatar? Dacă imobilului i s-au adus daune de catre foștii proprietari și acesta nu mai valorează nici cu cat a fost cumpărat se pot recupera o parte pentru reparații?! Se achita impozit la stat la cumparare? Multumesc, o seara buna!