avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de intretinere cu uzufruct viager

Buna ziua eu si sotul meu la intelegere cu o batrana din blocul in care locuim am facut un testament in urma cu 4 ani in anul 2012, in care ne-am luat raspunderea sa o ingrijim si sa o intretinem .la momentul respectiv batrana avea 78 de ani. mentionez ca eu si sotul meu ne cunoaste si suntem impreuna cu aceasta batrana din anul 2000 de cand , pentru o suma de bani cu care am picat la intelegere sa o platim pentru ca statea cu fetita noastra cat timp noi era la servici (fetita avand atunci varsta de 2 ani jumate) . In februarie 2016 la cererea ei am facut si un contract de intretinere cu uzufruct viager, iar dupa aproximativ 2 luni a inceput sa ne acuze ca nu respectam clauzele contractuale .mentionez ca am respectat intrutotul si poate chiar mai mult decat trebuia tot ce a cerut si ce trebuia din acel contract .plata cheltuielilor mancare medicamente curatenie.In luna iunie 2016 ne-a dat in judecata pentru nerespectarea clauzelor contractuale , noi neprimind inca o instiintare de la procuratura am continuat sa o ingrijim sa ii ducem mancare sa ii spalm sa ii facem curatenie sa platim toate taxele si darile la stat ,in schimb ea ca sa ne opreasca sa o mai cautam sa dus la politie si a facut o reclamatie impotriva noastra ca o deranjam si ca doreste sa nu o mai cautam si sa o lasam in pace si a schimbat si incuietoarea la usa ca nu cumva sa intram in casa . in urma reclamatie am fost chemati atat eu cat si sotul meu sa dam declaratie ca nu o mai deranjam si nu o mai cautam. Va rog sa imi dati un sfat daca este normal ce a facut si daca noi vom avea probleme si in aceasta situatie ce ar trebui sa facem . multumesc

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:47, 16 Septembrie 2016
Buna ziua, cu privire la faptul ca "batrana nu mai doreste sub nici o forma sa ne mai aiba langa ea nu doreste nici acea renta", ar trebui sa nu mai repetati caci s-a inteles ce nu doreste batrana si ar trebui nici sa nu mai repetati acea chestiune, adica lasati-o deoparte si concentrati-va la ce v-am spus.

Batrana nu poate cere rezolutiunea doar pentru ca s-a sucit, s-a razgandit sau a fost convinsa de nepoata, rezolutiunea contractului de intretinere nu intervine prin vointa unilaterala a creditorului intretinerii, ci doar in cazuri expres prevazute de lege, in situatia dvs. ar putea fi pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de intretinere.
Or din ce ati spus, nu este vorba de neexecutare culpabila din partea dvs.

Nu este primul caz, in practica judecatoreasca, in care creditorul intretinerii refuza in mod nejustificat sa primeasca intretinerea, debitorii intretinerii nefiind in culpa.

Asa incat, transformarea in bani a obligatiei de intretinere poate fi solutia dvs., caci este absurd sa umblati cu strachina cu mancare pe la usa femeii, iar dansa sa nu deschida usa.

P.s. suma de 80.000 lei reprezinta o estimare, o evaluare a bunului, care insa nu prezinta prea mare importanta dpdv a obligatiilor asumate de dvs. (cu alte cuvinte cat traieste doamna trebuie sa-i prestati intretinerea), insa poate fi un criteriu in alte circumstante, respectiv daca va fi cazul pentru stabilirea unui raport echilibrat intre valoarea bunului (sau a capitalului) si valoare a intretinerii prestate, asaa cum reiese si din textul art.2257 :
Întinderea obligaţiei de întreţinere
(1) Debitorul întreţinerii datorează creditorului prestaţii stabilite în mod echitabil ţinându-se seama de valoarea capitalului şi de condiţia socială anterioară a creditorului.
Buna ziua domnule trandafir2, cu scuzele de rigoare nu eu sunt cea care ma repet ci chiar dumneavoastra .

se impune sa intelegeti, si sa recititi mesajele de mai sus, ca eu nu am spus cum ca ar trebui sa existe o clauza in contract despre inlocuirea intretinerii prin renta, ci am spus ca instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, [...] întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.

Adica, in situatia limita in care nu va mai intelegeti si ajungeti in instanta sa va judecati. Ok?

ultima dată editat de trandafir2 pe data de Miercuri, 7 Septembrie 2016,

In acest caz eu am spus ca batrana nu doreste nici acea renta deci nu cred ca ma repet cu ceva .ORICUM MULTUMESC PENTRU INFORMATIILE PE CARE MI LE DATI ,IMI SUNT DE MARE FOLOS
Pai mai priviti odata in postarea mea din 7 Septembrie 2016, 11:16

trandafir2 a scris:

Pe de alta parte, legiuitorul a prevazut in textul art.2261, urmatoarele:
Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.
[...]
Cu alte cuvinte, in cazul in care, fara culpa dvs., viata si colaborarea (caci in cazul acestui contract de intretinere trebuie, se impune sa existe o colaborare cu buna credinta), deci fara culpa dvs. viata si colaborarea cu doamna (creditor al intretinerii) a devenit imposibila, instanta poate inlocui obligatia de prestare a intretinerii in natura cu obligatia de plata a unei sume de bani.

Ce am scris? Ca instanţa judecătorească poate să înlocuiască ...
si ca instanta poate inlocui ...

Cine a spus ca doar batrana decide, doreste sau nu doreste, s.a.m.d. ?

Citat din clauzele dvs. : "De asemenea cunoastem prevederile articolului 2261din noul cod civil prin care in anumite conditii este posibila inlocuirea intretinerii prin renta ,fie prin buna invoiala fie prin hotarare judecatoreasca ."

Acolo ati declarat ca : cunoasteti despre textul de lege si ca fie va intelegeti, fie mergeti in instanta, nu ati declarat ca doar batrana va decide cu privire la inlocuirea intretinerii prin renta.
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2016
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere balazszsuzsa balazszsuzsa buna ziua, ce este de facut daca sa incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, si acum cand tanti a inceput sa se razgandeasca, inceraca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Contract intretinere - cum pot sa onorez conditiile contractuale ibi.tibi ibi.tibi Buna ziua, sunt proprietarul unui imobil dobandit printr-un contract de intretinere incheiat cu o persoana. Intrut locuim in aceeasi localitate, pana acum ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere kristhinel_87 kristhinel_87 Buna ziua! Intrebarea mea este un pic mai ciudata. Este posibil ca intr-un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere sa fie mentionat faptul ca ... (vezi toată discuția)