avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ,,conciliere cu angajatorul in conflict drept munca?'
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

,,conciliere cu angajatorul in conflict drept munca?'

Va rog sa ma ajutati cu niste informatii.
Am fost concediata cu art 65 CM , din initiativa angajatorului, am fost angajata cu conditiile unei functii conducere, preaviz 30 zile , proba 90zile etc. Durata preaviz a fost mai mica, de 20 zile. Inainte de a actiona in judecata angajatorul e necesar sa incerc o ,, conciliere " directa cu acesta?
Sunt mai multe nereguli in decizia de concediere si voi cere si despagubiri morale.
CAre ar fi formatul ,, concilierii"?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 21:37, 25 August 2009
Daca angajatorul a precizat in CIM o perioada de preaviz de 30 de zile lucratoare in caz de concediere nu vad o ilegalitate, atata timp cat angajatorul este de acord.
daca in contractul dvs postul este locat in Buucresti si in decizie nu apare ca acest post este desfiintat, atunci puteti contesta decizia, pe baza faptului ca postul dvs nu apare ca fiind desfiinta. Sunt sanse reale sa aveti castig de cauza.

daca in CIm aveti trecut preaviz de concediere de 30 de zile lucratoare, este ok, atat ar trebui sa va acorde. Daca nu va corda atat, in instnat puteti obtine doar plata zielorl diferenta neacordate, nu anularea deciziei pe acest motiv.
Deci nu se anuleaza in cazul in care este gresit intocmita? Va trebui sa fie si o alta data de inchiere -desfacere a contractului de munca cu 10 zile lucratoare in plus, nu numai plata diferentei de zile de preaviz. Cum se va modifica data de incetare a contractului de munca ?
In contestatia de la tribunal tb sa formulez ca locul de munca al meu nu a fost desfiintat ?
Decizia poate fi anulata daca demonstrati ca postul dvs nu este desfiintat in mod real.
Deasemena poate fii anulata daca are vicii de forma.
In ce priveste nerespectarea perioadei de preaviz, se pare ca instantele nu au anulat pe acest motiv decizii, ci doar au hotarat ca trebuie platit preavizul neacordat.

Decizia de concediere trebuie sa cuprinda cf codului muncii:
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;@
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.

Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă
Desfiintarea postului tb sa fie efectiva- asta inseamna ca toate pozitiile Manager, Director functii de conducere din Buc si nu numai etc conform art 294 Codul Muncii ar trebui sa fie desfiintate?

Unul din motivele desfiintarii posturilor este ,, scaderea constanta a volumelor generate" ,, aceste posturi genereaza costuri nejustificate "..... din ce am mai citit art 65 concedierea este din initiativa angajatorului , din motive ce nu tin de angajat. Ori se vede clar din formularea deciziei ca sunt vinovata de situatia in care se afla firma!
Am doar impresia ?!

Alte discuții în legătură

Legislatie adela65 adela65 sunt in proces cu angajatorul pentru anularea unei decizii de concediere. Din ceea ce am citit pe forumul dv. am inteles urmatoarele: - neacordarea ... (vezi toată discuția)
Instiintare concediere individuala ContSters740 ContSters740 Buna ziua Am urmatoarea intrebare: la desfiintarea unui contract de munca individual, din motive ce nu tin de persoana salariatului, trebuie emisa intai o ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie restructurare teutza77 teutza77 Buna ziua, Apelez la sprijunul dvs intr-o situatie delicata: Am primit o decizie de restructare a postului, in care nu se precizeaza situatia locurilor ... (vezi toată discuția)