avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA norma de venit sau sistem real?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA norma de venit sau sistem real?

Salutare,

Doresc sa creez un PFA si nu stiu care ar fi mai ok, norma de venit sau sistem real tinand cont ca incasarile pe an sunt cam de 90 de mi de euro, domeniul IT (programator). As vrea sa ma ajutati cu urmatoarele informatii va rog:

1) Ce sa aleg norma de venit sau sistem real.
2) Care este norma de venit pentru care se platesc taxele in cazul in care PFA cu norma de venit e alegerea buna iar domeniul fiind IT/programator.
3) Ce taxe trebuie platite si cand.
4) Acte necesare si unde se depun pentru creare PFA, cam cat dureaza.
5) Cod CAEN potrivit pentru activitate de programator.

Va multumesc. Daca mai e ceva informatie de adaugat care e bine de stiut va rog sa adaugati.

Cu stima,
Miriam
Cel mai recent răspuns: MiriamS , utilizator 22:24, 29 Septembrie 2016
Asta e singura care apare in lista de la ANAF
Activitatile care nu apar in lista ANAF nu pot fi impozitate la norma de venit ci doar in sistem real.
Am inteles, de aceea aleg codul CAEN 6202, e ok nu?
Da, dar trebuie sa incheiati contracte si sa facturati serviciile inscrise in acel cod CAEN adica:

6202 - Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
Această clasă include planificarea şi proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software şi tehnologii de comunicaţii. Serviciile de consultanţă pot include şi activitatea de pregătire a utilizatorilor.

Daca faceti altceva, la un eventual control, se poate reconsidera activitatea si calcula impozitele si contributiile sociale in sistem real.
asta o sa fac, consultanta IT, is curios scap de 16% impozit pe codul asta?

Alte discuții în legătură

Dezvoltare aplicatii pfa Macaret Macaret Buna ziua, Intentionez sa deschid un cont de dezvoltator de aplicatii mobile IOS, Apple. Stiu ca trebuie sa infiintez un PFA pentru a plati taxele si ... (vezi toată discuția)
Alte dovezi care sa ateste experienta profesionala - modificare cod caen - pfa ContSters332333 ContSters332333 Buna ziua, Am un PFA (sistem real) infiintat in 2013 (in februarie 2016 fac 2 ani), cu activitate principala cod CAEN 6209 - alte activitati de servicii ... (vezi toată discuția)
Pfa pe codul caen 6202 la norma de venit - intrebari cu noile schimbari danyboy danyboy Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de un PFA pe codul CAEN 6202 la norma de venit: 1. Mai exista norma de venit pentru IT (creare the software ... (vezi toată discuția)