avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Montare apometre cu citire radio
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Montare apometre cu citire radio

Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat.
Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in apartamente, nu s-au gasit nereguli. Concluzia a fost unanima…dar toti locatarii s-au afisat ca oameni cinstiti, de onoare!!! In aceasta idee, am luat in calcul propunerea pentru montarea de apometre cu citire radio. Am primit mai multe oferte si normal, ne-am orientat pentru cea mai rentabila si sigura oferta, dupa mai multe criterii.A fost postata la avizier oferta ( pret 100lei/buc, rate, garantie) si motivele pentru care a fost aleasa montarea de apometre cu citire radio.Preventiv, Presedintee Asociatiei a stat de vorba cu majoritatea locatarilor din bloc. Cei ce au fost de acord cu montarea de apometre cu citire radio ( 29 persoane), au fost trecuti pe un table ce cuprindea numele, nr. ap., CNP-ul si semnatura. A fost stabilita si afisata data de 05.09 a.c. la care va avea loc Adunarea Generala a Proprietarilor Asociatiei.Adunarea a avut loc, cu prezenta a 18 locatari din 80 apartamente.Discutiile au fost contradictorii, cu argumentari pro si contra( pretul a 4 apometre, 2AR+2AC, respective 2 apometre AR pentru proprietarii de CT, depaseste cu mult pretul recupararii pierderilor amortizandu-se in n ani.) si in cele din urma au alunecat spre alte probleme.Nefiind statutara pentru a lua o hotarare, a fost fixate data de 15.09a.c. pentru o nou sedinta. S-au facut mai multe propuneri care vor fi luate in discutie si aleasa o solutie.
Indiferent de numarul participantilor la Adunarea generala, hotararea luata va fi lege pentru toti locatarii. Ce solutie va fi legala?
- montarea de apometre numai locatarilor care si-au dat acordul, pierderile fiind suportate de restul locatarilor; (Oare este legal, exista un temei)?
- mentinerea situatiei actuale, pierderile fiind recuperate de la toti locatarii, fara comentarii;
- renuntarea la apometre si plata la pausal.
Daca mai sunt si alte solutii, am fi bucurosi sa va urmam pasii. Cu multumiri.
BX a scris:

...Acestea emit o radiatie semnificativ mai mare decat telefoanele mobile si sunt foarte pericoloase.

..... Eu asa am procedat si am sinugra asociatie din tot orasul cu pierderi 0mc la apa.


Eu stiam ca sunteti om serios, dar se pare ca m-am inselat.... ce radiatie periculoasa visezi omule, cum sa fie mai periculoase decat telefoanele mobile? Poate te mai documentezi inainte de a scrie despre lucruri la care nu te pricepi.

In ce oras este aceasta asociatie in care nu aveti diferente la apa? Poate ne ziceti si cat costa un asemenea apometru, cu DN 15 si clasa C si cum faceti sa cititi toti odata apometrele si mai ales cum le comunicati la asociatie?
..........................
Unul dintre avantajele majore ale apometrelor cu citire radioo este ca acestea pot fi citite in acelasi timp cu citirea furnizorului si toate in acelasi timp (2-3 minute) si am terminat cu fise, fluturasi, SMS-uri, etc.
S-a discutat mai sus si despre dezavantaje, ma rog....
Noi avem implementat un mic proiect - un scara de bloc cu 20 apt si un bloc cu 44 de apt.
Tot sunt diferente, insa total nesemnificative. Apometrele au costat fiecare cam 130 lei/buc., cate unul pentru fiecare apartament (asa este construictia), iar serviciul de citire, acum este de 2,08 lei pentru fiecare apometru.

Pe de alta parte, sa stie si cel care baga groaza in oameni cu radiatiile periculoase: acum la aproape orice apometru (indiferent clasa de precizie) i se poate adapta un modul radio, iar nivelul de radiatie, aproape ca nu se poate masura si are frecventa de max. 800 MHz spre deosebire de telefoane care au o banda de functionare cam de la 900 MHz spre 2,4 GHz si cu puteri de ordinul Watilor - unde mai pui ca il lipesti de ureche, pe cand apometrul matale sta in ghena de la baie...
Offf!
Doar câţiva forumişti ne-am spus părererile şi nu am ajuns la un numitor comun. Dar la locatarii a 80 apartamente..., n păreri, n soluţii, multe argumentări pro şi contra. Si asta pentru că această Lege 230 lasă loc de interpretări, nu acceptă metoda constrângerii locatarului codomeniului.
* Pentru apometre cu citire radio, costuri aparat, comision citire ţi calcul, "chichiţe" mascate de firma prestatoare de servicii.
* Plata în sistem pauşal ar fi un dezastru, inechitabilă pentru mulţi dintre locatari.
* Apometru apa rece clasa C racord [toli]: 1/2 ", 155,68 lei(TVA inclus)/buc. Iar bani.
* Cred că ultima soluţie ar fi să votăm verificarea buletinelor de verificare metrologica si rapoartele de verificare a apometrelor, tuturor locatarilor, conform LO-2012 publicata in MO361/29.05.2012:
-7 ani apa rece;
-4 ani apa calda.
Cei ce nu au păstrat buletinele sau rapoartele de verificare, cei care au termenele de valabilitate metrologică depăşite, să fie obligaţi să prezinte, să facă dovada verificării metrologice. Dar iar ne lovim de o întrebare, cum să-l obligi pe locatar? Nu poţi să-i sigilezi robinetul de apă, nu ai acces la el în apartament. Dacă şi în acest caz se vor înregistra valori mari între consumul facturat şi cel înregistrat, raportat de locatari, ultima soluţie "o nouă revoluţie":
* rămânem la forma acuală de plată a recuperării pierderilor DAR FĂRĂ COMENTARII la colţul blocului.
Mulţumesc pentru colaborare, informare ţi avertizare.
Ultima modificare: Marți, 13 Septembrie 2016
petricadracea, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
A trecut si asociatia noastra prin aceste framantari. Am facut adresa catre ANRSC in care le-am cerut parerea in legatura cu diferentele aparute intre consumul inregistrat de contorul de bransament si totalul consumurilor apartamentelor. Am intrebat daca contoarele din apartamente se verifica metrologic.
Raspunsul ANRSC a fost acesta:
In conformitate cu prevederile dispuse de Norma de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa", contoarele de apa utilizate in locuintele colective sunt repartitoare de costuri. Indicatiile contoarelor utilizate ca repartitoare de costuri sunt exprimate in unitati adimensionale. Acestea nu au obligatia de a fi verificate periodic din punct de vedere metrologic.
Acest raspuns este din 16.04.2015.
Dupa acerst raspuns, am incercat si noi varianta cu contoare cu unde radio. Au venit vara trecuta de la firma Ista si ne-au prezentat o oferta de inlocuire a contoarelor existente cu contoare cu citire radio, dar la intrebarea noastra referitoare la posibilitatea de a mai exista diferente intre contorul de bransament si totalul contoarelor din bloc, nu au putut sa ne promita ca vor disparea, ci ca vor scadea!
Am facut un calcul si citirea acestor contoare era de 10-15 lei/apt/luna, in timp ce diferentele de apa sunt pana in 25 lei/luna la apt cu consumul cel mai mare. Deci nu se prea amortizeaza niciodata pretul montarii acestor contoare (revenea intre 440lei si 660 lei/apt).
Concluzia noastra: costul diferentelor de apa nu acopera pretul citirii contoarelor de apa pt majoritatea locatarilor!
În sfârşit, a luat sfârşit balamucul cu pierderile de apă. La orele 19 a avut loc şedinţa reconvocată a Asociaţiei de Proprietari. Interesul a fost atât de mare încât la şedinţă s-au prezentat 4(patru !!!) locatari din cele 80 de apartamente. Degeaba am pregătit un material cu oferte, soluţii, avantaje şi dezavantaje, toate în litera legii. Dezamăgire totală.
În cele din urma, am hotărât noi, Preşedinte, administrator, secretar şi cei 4 locatari, să rămânem la soluţia verificării metrologice. Cum vom reuşi să actualizăm verificările, în cât timp, rămâne de văzut.
Chiar, îţi piere cheful să te mai implici, să faci ceva constructiv. Cel puţin eu, cel care a apelat la dvs. în ideea de a găsi soluţia cea mai bună şi cea mai rentabilă, eu unul, mi-am dat demisia din funcţia de secretar.
Vă mulţumesc tuturor. O zi bună.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2016
petricadracea, utilizator

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Consum minim apa hervel hervel buna ziua stie cineva ,care este consumul minim de apa raportat in urma citirii apometrului in asa fel incat daca este consum mic(ex:0.5mc de apa)sa fie ... (vezi toată discuția)
Repartizare consum apa calda ionutn ionutn Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au ... (vezi toată discuția)