avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hartuire prin sms
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hartuire prin sms

Buna,
As vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva si pe mine cu un sfat.Primesc sms-uri de la un numar pe care-l cunosc.Continutul acestora este insultator.La solicitari repetate de incetare a acestora nu am primit nici un raspuns.Povestea se repeta.De asemenea am luat legatura cu furnizorul de telefonie mobila ,pentru a cere restrictionarea apelurilor de la numarul respectiv .Mi s-a spus ca este imposibil.Nu stiu daca exista o cale legala prin care s-ar putea inceta aceste acte din partea persoanei respective,de asta va cer ajutorul.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: anonim_71 , utilizator 11:50, 27 Mai 2015
Deocamdata hartuirea sexuala este incriminata in art 203 indice 1 C. pen.Potrivit acestui text de lege, hartuirea unei persoane prin amenintare sau constrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

avocat Claudiu Lascoschi
Omul asta se plange ca e hartuit prin mesaje cu un continut insultator, nu cred ca se pune problema unui caz de hartuire sexuala.
Actualele reglementari nu incrimineaza o asemenea manifestare.
In Romanica poti face pe oricine cum iti vine la gura...nu raspunzi penal.
Asta este legislatia adaptata cerintelor din UE!=D>
Chiar daca ar fi de retinut hartuirea sexuala, conform dispozitiilor codului penal in vigoare (singurul la care trebuie sa ne raportam in acest moment) subiectul activ trebuie sa aiba legatura cu locul de munca... si nu oricum - "persoana care abuzeaza de autoritratea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca"; or, din cele relatate de dv. se pare ca nu ne regasim intr-o atare situatie. Puteti face plangere (astfel incat sa fie si luata in seama) doar daca din continutul mesajelor se poate retine infractiunea de amenintare.
In noul cod penal s-a extins termenul de hartuire si automat si pedeapsa adecvata tipului de hartuire.Hartuirea este una dintre cele patru infractiuni contra libertatii persoanei descrise de noul Cod penal, fiind definita dupa cum urmeaza: "Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere".

Potrivit reglementarilor in vigoare din 1 februarie, aceasta fapta este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Tot hartuire este considerata si efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane. Pedeapsa scade usor in aceste cazuri, astfel ca infractorii vor primi inchisoare de la o luna la 3 luni sau doar o simpla amenda.

Faptul ca noul Cod penal prevede aceste mentiuni inseamna ca cetatenii care se simt agasati sau urmariti pot depune o plangere penala impotriva celor care ii hartuiesc. "Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate", se arata in dispozitiile aplicabile deja de aproape o luna.

Acest lucru nu era posibil anterior, intrucat vechile reglementari nu faceau referire decat la un singur tip de hartuire, cea sexuala.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2015
anonim_71, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)
Hartuire ana88 ana88 Am o problema cu un fost angajat pe care l-am concediat. Acesta ma suna de pe numar privat si imi vorbeste urat, imi aduce injurii si ma ameninta ca imi va ... (vezi toată discuția)