avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite

Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se incalzesc insuficient sau deloc.

Ce inteleg eu prin insuficient sau deloc:
Insuficient = o temperatura cu cel putin 5 grade mai mica decat a tevii verticale de incalzire situata pe holul blocului (vecinii de palier mi-au confirmat ca aceea este si temperatura caloriferelor din ale lor apartamente)
Deloc = caloriferul este cu cel putin 5 grade mai rece decat temperatura camerei (ar fi mult mai avantajos pt mine sa-l arunc si astfel sa scap de o bucata de fier ce-mi raceste camera)

In urma cu ceva ani am facut o reclamatie adresata administratorului asociatiei de proprietare iar acesta mi-a raspuns ca legal nu poate face nimic pt a ma ajuta. In anul respectiv chiar curatasem pe interior caloriferele.

Toate caloriferele au aerisire (automata unul dintre ele) si sunt aerisite.
Vecinul de sub mine mi-a spus ca la el caloriferele merg acceptabil.
Nu am repartitoare iar caloriferele sunt deschise la maxim.

In ultimii 2 ani sunt in situatia ca un calorifer cel putin sa se incalseasca "deloc" ceea ce ma forteaza sa rezolv cumva situatia. Ce ar trebui sa fac pt a forta asociatia sa rezolve problema cumva sau macar sa nu platesc caldura ce nu o primesc? preferabil ar fi sa am caldura, scopul meu nu e sa platesc mai putin daca primesc totusi caldura.

Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2016
adrhc, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 14:23, 21 Ianuarie 2022
Tevile colectoare la/ de la apartamente, pe turul/ returul instalatiei de incalzire existente pe scara pot fi infundate si/ sau subdimensionate pentru suprafata caloriferelor montate in imobil/ in apartamente. De regula, in zona cea mai inalta aceste colectoare (montate pe scari/ in interiorul apartamentului de la ultimul etaj sunt prevazute cu sistem de aerisire (ventil + vas de expansie) pe unde se face aerisirea la umplerea instalatiei.
Este posibil ca debitul pompei (din punctul de distributie) care introduce/ trage apa calda din instalatie sa nu fie suficient si atunci, chiar daca se reuseste umplerea instalatiei (iese aer si apoi apa calduta), iar in instaltie plus calorifere nu se face circulatia agentului de incalzire. Astfel de probleme se intalnesc cel mai des la blocurile cu mai multe etaje si se datoreaza calculului defectuos al instalatiei de incalzire de catre proiectant, dar poate avea si o alta cauza - montarea de calorifere suplimentare ca numar/ elementi in apartamente, caz in care debitul pompei de apa calda este insuficient.
O prima solutie tehnica, mai putin costisitoare, ar putea fi inlocuirea colectoarelor existente, pe tur/ retur de pe scara cu tevi noi, de diametru superior. Un calcul al instalatiei de incalzire, in concordanta cu situatia existenta in apartamente (nr, calorifere/ nr. elementi de calorifer) ar putea confirma necesitatea inlocuirii acestor tevi si/ sau a pompelor de apa calda.
Eu am intalnit cateva cazuri de nefunctionare a incalzirii, la ultimul etaj, ca cel din exemplul dat de @germanAlex, mai ales ca sunt blocuri P+4, iar distributia incalzirii se face de sus in jos. Verticala care alimenta coloana de bai si bucatarii era asa de infundata de "piatra" (grosimea tevii s-a redus la diametrul unei mine de creion), incat doar primul calorifer se dezmortea, celelalte fiind de-a dreptul reci.
S-a procedar la taierea unui segment de apox. 2 m, am evitat sa mai construim un cot pentru ca chiar de acolo incepa infundarea tevii...

Blocurile noaste sunt foarte vechi, au in jur de 45 ani si instalatiile au functionat incontinuu cu mici reparatii.
La mine et.10/11 un calorifer nu se incalzeste. Este aerisit, turul si returul are debit de apa, adica am scos din fiecare coloane cate 10 - 15 litri si totusi nu se incalzeste caloriferul. Coloanele sunt de 3/8 si continua la 11 tot cu 3/8. Deci coloanele nu sunt infundate atunci ce este? Presiunea pe tur si retur nu are diferenta proiectata? La subsol temperatura de intrare arata a fi 41,2 grade, pana la 10 se reduce cam la 34 de grade pe suprafata coloanei (masurat cu termometru cu laser).
Atunci ce are? Trebuie sa fac eu experimente? Sa pun apometru sa vad cata apa pe unitatea de timp trece prin calorifer? Contorul de la subsol arata debitul de 10 mii metri cubi pe ora, o fi suficient pentru o scara cu 11 etaje si cu o suprafata totala a apartamentelor de 3360 mp (46 apartamente)? Am cerut proiectul instalatiei termice la asociatie si raspunsul este ca nu il au. Unde putem gasi acest proiect sa-l studiem, sa vedem daca parametrii proiectati mai sunt cei prevazuti, acum dupa 50 de ani? Sa intram in apartamente si sa vedem ca majoritatea caloriferelor de fonta de o putere de 1000 w au fost schimbate cu calorifere de tabla de 2000 W, dar nu cred ca putem obliga sa-si schimbe caloriferele conf proiect (de ex de 100o W). Mai mult unii si-au spart peretele spre balcon si au marit si suprafata de incalzit si unii si0au pus calorifer si in balcon!!!! Unii au spart si au pus usa in loc de geam
si ie-am zis ca au dezechilibrat structura de rezistenta si stiti ce mi-a zis unul: ca nu a taiat decat 2 bare de otel de sub geam de cca 20 mm diametru. Dumneavostra intelegeti in ce tara traim????? (|Stat de drept)!
Scuze pentru greseli de gramatica! Respect limba noastra dar m-a cam enervat subiectul. Multumesc pentru intelegere!
Trebui ca toata instalatia sa fie schimbata, cu tot cu tevile orizontale si verticale pentru ca toata e infundata dupa 50 de ani. Va recomand sa va montati centrala, sa va izolati bine de tot tavanul si peretii (20 cm) si scapati de probleme. Nici o sansa sa convingeti pe cineva sau asociatia sa va faca ceva. Altcineva a dat asociatia in judecata si s-a mutat pentru ca nu se putea locui. Prin proces a obtinut placa chiriei pana se repara problema. Nu cred ca va convine, dar e o solutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Golire instalatie termica martianivan martianivan Buna ziua, M-am mutat, in urma cu 2 luni, cu chirie intr-un apartament cu 2 camere termoficat, la etajul 2. Cand a inceput sa dea caldura am ... (vezi toată discuția)
Este legala instalarea unei pompe de debit pe instalatia de incalzire la bloc ? anam79 anam79 Buna ziua, Locuiesc la ultimul nivel al unui bloc si apa calda nu imi ajunge deloc in calorifere. Deoarece in 4 ani de zile nu m-am putut intelege cu ... (vezi toată discuția)