avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conditiile de iesire in tara ale unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conditiile de iesire in tara ale unui minor

Divortat, custodie comuna, copil minor. Mama copilului imi cere acordul pentru a pleca in strainatate cu copilul. Pana acum imi spunea locul si data pentru acord. Acum nu vrea sa-mi mai spuna ci imi cere un acord pe un an ca asa cere legea mai nou. Nu stiu daca conteaza, dar mama nu lasa copilul sa plece cu mine si nici nu-mi zice nimic de el.
Ma lamureste si pe mine cineva? Nu mai am dreptul sa stiu unde si cand pleaca copilul meu? Sunt tata doar ca sa platesc pensie?
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 12:30, 27 Octombrie 2016
Doamna PS, aveti dreptate. Se pare ca pentru fosta sotie a userului, acest accord este o noua metoda sa nasca conflicte si sa se opuna. Intr-adevar, mare amatoare de procese sa fii daca nu esti dispusa sa-i spui tatalui cand si unde pleci doar de dragul de a sprijini holurile instantelor de judecata.
wakeupdolores a scris:

Nu inteleg daca judecatorul ma poate obliga sa-i dau acordul pe un an sau nu.

Categoric NU vă poate obliga`!
Judecătorul nu are acest drept LEGAL de a vă obliga să-i dați fostei vreun anume acord.
Aveți garantat prin Constituție dreptul de a decide, și de a refuza motivat sau fără explicații.
`
Judecătorul poate cel mult să vă suplinească acordul dvs, adică să-i încuviințeze ieșirea din țară cu minorul și în lipsa acordului dvs., dar numai în cazul în care refuzați cu rea-credință, adică fără motive întemeiate.
`
Dvs., nu răspundeți în fața nimănui pentru refuz, aveți dreptul de a vă exercita refuzul care ține de dreptul de a lua decizii.
Conversați cu fosta soție și cu avocații ei, numai în scris, numai prin e-Mail, sau orice rețea de socializare, ca apoi să le printați/imprimați, și astfel să aveți probe reprezentând înscrisuri, pe care le veți depune la dosar cu scopul de a vă apăra și a convinge instanța că sunteți de bună credință.
Probele le veți depune la dosar.
Judecătorul va judeca după probele adunate pro și contra, numai în interesul superior al copilului, nu al părinților.
`
Chiar și în situația nefericită în care judecătorul din fond ar da o decizie greșită și ilegală, veți avea dreptul de a o ataca cu APEL la o instanță superioară la Tribunal.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
Dapix, utilizator
Reglementările actuale nu exclud pe cele anterioare, doar oferă nişte facilităţi pentru persoanele care se înţeleg şi reduc birocraţia.
De exemplu, înainte, pentru un minor cu domiciliul stabil în altă ţară , se cerea acordul părintelui din Romania ca acel minor să se întoarcă acasă, ceea ce era o absurditate.La fel, nişte părinţi care se înţeleg în toate privinţele, trebuiau să meargă periodic la notar să-şi înnoiască acordul.
Dar asta nu înseamnă că dvs. aveţi obligaţia de a semna un acord pentru un an sau 3 ani, ci că aveţi posibilitatea de a face acest lucru.
Puteti raspunde fostei sotii asa cum ati fost invatat ca nu va puteti da acordul pentru iesirea din tara a copilului atata timp cat nu stiti unde sau in ce conditii pleaca copilul. Rugati-o sa va dea aceste detalii pentru a putea da acordul in cunostinta de cauza.
De asemenea, puteti sa-i amintiti ca legal impartiti custodia copilului si ca deciziile privitor la acesta se iau in comun, iar pentru asta va trebui sa va puna la dispozitii anumite informatii. de asemenea, v-as sugera ca tot acolo sa ii mentionati doamnei ca in mod constant refuza sa va dea informatii referitoare la copil, fapt ce pare sa sugereze o incercare de alienare parentala care trezeste in dumneavoastra teama ca pleacata din tara nu se va mai intoarce cu minorul.

Eu unul asa as proceda.
De asemenea, ca sa evitati procesele puteti sa cereti ajutorul celor de la Protectia Copilului. Sa incerce o mediere intre dumneavoastra si doamna pentru a o face sa inteleaga mai bine cum e cu custodia comuna si ce drepturi are copilul in aceasta situatie. Pentru ca minorul are dreptul ca amandoi parintii sa-l vegheze.

Cum merge cu programul de vizita, reusiti sa va vedeti copilul?
Bietul domn agpast iar a inteles invers/ Da Martonze aveti dreptate. Este o posibilitate ptr cel care isi da acordul si un drept ptr cel care il cere. Acum, existand cadrul legal al unui acord pe o perioada mai lunga, cat si dreptul la libera circulatie cel care refuza acordul urmeaza sa motiveze de ce o face. Parintele rezident nu refuza sa-l informeze pe cel nerezident, caci un acord pe o perioada mai lunga flexibilizeaza iesirile din tara, sa zicem in baza unui last minute, dar nu neaga dreptul celuilalt parinte de a primi informatii despre unde pleaca copilul. Ce ma opreste sa comunic tatalui de exemplu, pe perioada in care eu am acordul lui, "am gasit la un pret ok un week end prelungit inMalta, asa ca joia viitoare plecam si ne intoarcem duminica". Eu nu vad unde e problema! Pe de lata parte daca nerezidentul vrea sa sprijine holurile instantelor, ca sa-l citez pe agpas, e liber sa o faca.
Daca legea imi da dreptul la un acord pe 3 ani, dnule agpas cum as putea eu stii perioada si destinatia fiecarei vacante de acum pana in 2019? Putina logica (daca se poate).
Dnule when eu stiu asa ca legea e facuta sa produca efecte, nu sa nu produca. Si mai stiu ca leguitorul a avut in vedere ca in Romania exista din 2011 sau 2012 autoritate parinteasca comuna si totusi a dat aceasta lege. Eu zic sa va concentrati pe binele copilului, nu pe conditionarile dvs. Cand copilul pleaca o luna la bunici la tara stiti zi de zi ce face sau daca bunicii au plecat cu copilul la bai, in acest interval de timp, ca asa s-a potrivit cu biletele lor, stiti de fiecare data?
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Alienarea parentala ce este de fapt ? brokenangel brokenangel Buna ziua, Va rog spuneti mi si mie daca se poate ce este si cum se manifesta ALIENAREA PARENTALA ? Cum poate cineva afirma despre parintele rezident ca ... (vezi toată discuția)
Procura notariala - iesire minor din tara mihai_adrian mihai_adrian Buna ziua. Am si eu o situatie. Am divortat, si in urma divortului instanta a hotarat custodia comuna a copilului cu domiciliul la mama. Fosta sotie m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Dreptul la informare a nerezidentului versus interesul superior al minorului againstPAS againstPAS Vorbim de cazul exercitarii in comun a autoritatii parintesti. Motivele din spatele lipsei informarii le-as putea sintetiza pe scurt cam asa: - legea spune ... (vezi toată discuția)