Buna ziua,
Intr-un proces in care sunt parte s-a hotarat efectuarea expertizei unui teren.
Partea adversa care a solicitat expertiza a achitat intre timp suma necesara.
Cum sa procedez ca sa fiu si eu de fata cand se duce expertul la teren?
Nu locuiesc in acea localitate deci ar trebui cumva sa aflu/fiu instiintat din timp.
Mi s-a mai intamplat intr-o situatie similara sa nu ma anunte expertul cand se duce. Cum pot preantampina?
Va multumesc.
Expertul are obligatia sa convoace partile la expertiza prin scrisoare cu confirmare de primire care se ataseaza la raportul de expertiza.
Veti primi instiintare - data, ora, loc desfasurare expertiza, eventual nominalizare documente pe care sa le prezentati expertului.
NCpC mentioneaza:
-art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului
(1)Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2)Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
Multumesc frumos.
Dar exista riscul sa nu fiu chemat?
Cum sa previn?
Este vorba de un teren pe care l-au avut inaintasii mei inainte sa ma nasc si in locul caruia eu am primit altul deoarece acesta a fost dat altcuiva conform declaratiilor Primariei. Acum, in proces, se pune problema expertizei terenului pe care l-au avut inaintasii si nu l-am primit.
In aceste conditii, eu trebuie sa localizez terenul, sau Primaria ?
Exista vre-un articol de lege in acest sens?
Multumesc.
Daca expertul considera ca este nevoie de o lucrare la fata locului, deoarece documentele existente la dosarul cauzei nu ii sunt suficiente pentru a da raspuns la toate obiectivele fixate de catre instanta pentru expertiza, va convoca partile la expertiza.
In cazul in care expertiza se efectueaza in teren (asa cum ar trebui in cazul masurarii/ amplasarii/ stabilirii vecinilor, etc. unui teren, aflat in litigiu), iar dvs. nu sunteti convocat, aveti posibilitatea sa contestati raportul de expertiza invocand neconvocarea.
In cazul in care dvs. nu veti fi convocata de catre expertul numit de instanta, iar celelalte parti au fost convocate prin scrisori recomandate cu confirmare de primire dvs.puteti invoca nulitatea raportului de expertiza depus de expert si refacerea lucrarii.
ing. Ioan Ciobanu