O familie care locuieste cel mult 15 zile pe luna, in apartamentul pe care il detine,este scutita de la plata cheltuielilor de intretinere(HG 15588).
La scara unde locuiesc,acest lucru,se intampla lunar. Aceasta familie,15 zile locuieste in apartamentul respectiv si 15 zile in alt apartament din oras, pe care il mosteneste dupa decesul parintilor.In ambele cazuri nu plateste intretinere,pentru ca nu locuieste mai mult de 15 zile.Problema care nemultumeste locatarii,este ca in perioada cat locuieste cu noi (probabil ca si la cealalta locatie e la fel),familia care este compusa din sase membrii, este excesiv de galagioasa,cu petreceri nocturne si copii lasati fara supraveghere pe casa scarii la ore foarte inaintate.Nu mai vorbim de mizeria pe care o lasa in urma lor pe jos dar si pe peretii casei scarilor. Si asta 15 zile in fiecare luna( de cele mai multe ori, esalonate cate 3 zile pe saptamana).
Ar fi normal ,ca in aceste conditii, macar un minim de plata la intretinere sa fie obligata sa o plateasca.Administratorul spune ca nu poate sa incalce legea.Oare ce e de facut? Mergem asa tot inainte?
Cred ca ar trebui sa va schimbati administratorul. Eu lipsesc de multe ori perioade mai mari de 15 zile si nu ma mai obosesc sa fac cerere de scutire. O data ca trebuie sa anunt cu 30 de zile inainte, si nu stiu cat voi lipsi. Asta nu deranjeaza familia in discutie, care stie precis cand si cat va lipsi. Dar, cand mi s-a aratat ce nu o sa platesc, fiindca ceea ce este contorizat, neconsumand, oricum nu platesc, diferenta era derizorie.
Trebuie facuta o diferentiere: una este sa locuiesti undeva, si sa lipsesti o perioada, si alta este sa stai undeva, temporar, o perioada. Escrocii astia de care se vorbeste, sunt titulari in ambele apartamente, deci ei au dreptul sa fie scutiti de o parte din plata, cand lipsesc dintr-un loc, deci per total ei vor achita, cumulat, cheltuielile pe o luna. Ca sa fie mai clar: ei sunt titulari in doua locuri, si au dreptul de a fi scutiti de o parte din cheltuieli, sunt deci "gazde" si nu "musafiri". Deci vina este exclusiv a administraorului, care ar trebui reclamat de urgenta la primarie.
Comitetul asociatiei de locatari doarme, asa cum doarme si administratorul, care este un angajat al asociatiei! In adunarea generala puteti rezolva aceste probleme, bineinteles cu prezentarea clara a prevederilor legale aplicabile in acest caz.
Interesati-va la politie care le este adresa din buletin...eventual printr-o cerere scrisa pentru apartamentul respectiv...daca este la d-vs. sunt buni de plata pentru cheltuielile comune.... si eu am rude in Italia care vin 3-4 saptamani pe an acasa la aparetamentul lor...in rest sunt pusi ;la cheltuielile comune lunare ( administrative...) care se platesc pe partea indiviza..astea oricum trebuiesc platite. Restul se cam platesc la cat consumi...apa, gazu;l, energia electrica, gunoiul se plateste la primarie,,,deci ganditi-va ce a mai ramas sde plata la asociatie.