Azi am fost la avocat si mia spus că daca spun ca am fost amenințat de superior sa fac treaba aia scap baza curata chiar nu stiu ce sa mai zic? Sau sa merg pe recunoastere ce pot primi?
D-nu Trandafir 2 daca fapta a fost savarsita in anul 2013 pot să fiu judecat dupa vechiul CAP. In vechiul era art 18 indice 1 Renuntarea la aplicarea pedepsei si scoaterea de sub urmarire penală?
Renunţarea la aplicarea pedepsei este o solutie nou introdusa, deci aplicabila prin noul cod penal si se poate dispune in faza de judecata, nu in faza de urmarire penala, asa incat in modul in care ati pus intrebarea de mai sus, asocierea celor doua sintagme este oarecum nepotrivita.
Asa cum am mai spus, aplicarea legii penale mai favorabile (in cazul faptelor cu un pericol social redus) poate sa intervina daca sunt intrunite conditiile de la art.80 (sau de la art.83) n.c.pen., teoretic instanta ar putea sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei. Cat priveste aplicarea art. 18^1 din Codul penal din 1968, ca lege penala mai favorabila, textul legii de punere in aplicare a noului cod de procedura penala stipuleaza ca "Atunci când, în cursul procesului, se constată că în privinţa unei fapte comise anterior intrării în vigoare a Codului penal sunt aplicabile dispoziţiile art. 18^1 din Codul penal din 1968, ca lege penală mai favorabilă, procurorul dispune clasarea, iar instanţa dispune achitarea, în condiţiile Codului de procedură penală."[ncpp se intelege]
Una peste alta, trebuie vazut care este legea penala mai favorabila in cazul dvs.
Ce ma puteti sfătui sa cer in fata judecătorului ca si pedeapsa ?
la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă prevăzută ?i pedepsită de art. 289 alin. 1 din Codul Penal din 1968. În baza art. 81 vechiul Cod Penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii aplicată inculpatului, stabilind un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, potrivit art. 82 vechiul Cod Penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 noul Cod Penal. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 vechiul Cod penal, privind revocarea suspendării condi?ionate, dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat va săvârşi din nou o infracţiune, pentru care se va pronunţa o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen. În baza art. 71 vechiul Cod Penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 noul Cod Penal, interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza II şi lit. b) vechiul Cod Penal, respectiv a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice ?i a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, iar în temeiul art. 71 alin. 5 vechiul Cod Penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.