Vreau sa fac o contestatie in anulare la o decizie de recurs data de un complet de judecata al curtii de apel.
Pe scurt am avut un dosar de contencios administrativ care s-a disjuns de la Judecatorie, unul din petite fiind judecat de Tribunal, celalalt fiind suspendat la Judecatorie. Tribunalul a respins cauza initial pe baza unei presupuse neindepliniri de procedura.
Curtea de apel a admis cauza si a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunal.
Tribunalul a respins din nou cauza, ignorand cele mentionate in raportul de expertiza, care dovedeau greselile institutiei parate, precizand pe langa respins ca nefondat si "respinge cheltuielile de judecata", deci indiferent cat a gresit institutia nu trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata.
La noul recurs de la curtea de apel, completul nu a binevoit sa administreze probele existente in dosar, preferand sa pastreze ultima decizie a Tribunalului repetand obsesiv aceasi mentiune "respinge cheltuielile de judecata".
Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie adresata contestatia in anulare presedintelui curtii de apel?
2. Trebuie semnata obligatoriu de un avocat sau jurist? sau o pot intocmi eu, deoarece nu as vrea sa apelez la avocatul ce l-am avut, plus nu vreau sa mai dau bani la un alt avocat pentru ceva care are sanse minime de aprobare.
3. Am citit undeva pe net ca acest tip de contestatii se pot face in 15 zile de la comunicare sau cel mult un an de la pronuntare. Sigur este termenul de 1 an valabil sau s-a redus la 6 luni in noul cod, intrucat sunt aproape de termenul de 6 luni si sentinta nu a fost redactata(probabil nu pot justifica decizia injusta data) inca pentru a fi comunicata
As mai avea doua intrebari legate de contestatia in anulare:
1. pot face contestatia in anulare si fara sa fie redactata si comunicata sentinta? doar pe baza informatiilor de pe portalul de justitie
2. trebuie sa platesc si o taxa de timbru sau ceva similar? ca la recurs, deoarece nu vreau sa-mi respinga aceasta contestatie ca nu am platit nu stiu ce taxa
1. Contestaţia în anulare se formulează în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii. Dvs. atacați o hotărâre, nu ceea ce scrie pe portalul instanței.
2. Taxa de timbru datorată este de 100 de lei (art. 26, alin. 1 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru).
Corect, conform art 506 noul cod de procedura civila se contesta in 15 zile de la comunicare, dar nu mai mult de 1 an de cand hotărârea a rămas definitivă. Eu am mai mult de 6 luni de cand s-a emis hotararea si s-a publicat pe portal, iar hotararea inca nu a fost redactata.
Ce fac? daca completul de judecata asteapta sa expire termenul de 1 an si dupa 1 an si o luna de exemplu imi redacteaza si trimite o motivare specifica instantelor care nu citesc cu atentie probele din dosar, eu nu mai pot sa fac nici o contestatie in anulare ca a expirat termenul legal.
Pot sa solicit minuta sedintei (sau asa ceva am inteles de la biroul de informatii a curtii de apel) care repeta aceleasi informatii de pe portal numai ca este semnata de grefier si complet ul de judecata si in baza ei sa pot formula contestatia in anulare? ca de fiecare cand sun la biroul de informatii al curtii de apel mi se spune ca sunt aglomerati de dosare si completul nu a avut timp sa redacteze hotararea, am trimis si e-mail-uri la care mi s-a raspuns ca au fost depuse la dosarul cauzei, dar completul decide cand o sa redacteze sentinta.
Si daca primul complet de judecata al curtii de apel (dosarul este cu *) mi-a declarat cauza admisibila fara sa se pronunte asupra cheltuielilor de judecata si a trimis cauza spre rejudecare tribunalului, pot sa solicit macar cheltuielile de judecata de pana la acea faza de judecare? intrucat completul de judecata de la rejudecare tribunal mi-a respins toate cheltuielile de judecata de la inceput, iar cel de al doilea complet de la curtea de apel mi-a respins recursul impotriva ultimei decizii de la tribunal.
Dacă hotărârea instanţei de recurs nu vi se comunică în termen de 1 an, puteţi să formulaţi o contestaţie în anulare nemotivată urmând să o motivaţi în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii.
În privinţa cheltuilelilor de judecată înţeleg că aţi pierdut în toate fazele procesuale deci era firesc să vi se respingă şi solicitarea referitoare la acordarea acestor cheltuieli. Decizia primului complet al curţii de apel nu are nicio relevanţă în această privinţă. Părerea mea este aceea că, dacă vi se admite contestaţia în anulare, ceea ce se întâmplă foarte rar, puteţi obţine doar cheltuielile efectuate în recurs.