avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce drept de mostenire am ??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce drept de mostenire am ??

As dori sa stiu ce drept de mostenire am la casa parintilor mei.
Cand aveam varsta de 5 ani parinti mei sau despartit, au divortat, tata a ramas in casa, construita cu mama mea la care ea nu a primit niciun fel de partaj sau vreo suma de bani, tata sa recasatorit (fara acte) au facut un copil care poarta numele si acum la varsta de 20 de ani fostului barbat al mamei mele vitrege,
eu sunt singurul copil din prima casnicie, am un frate vitreg din partea tatalui meu, si o sora vitrega din partea mamei mele vitrege care nu este conceputa cu tatal meu
As dori sa stiu ce drepturi am eu ?
ce drepturi mai are mama mea ?
ce drepturi are mama vitrega care nu este casatorita cu tatal meu cu acte ?
ce drepturi are fratele meu vitreg car nici el nu poarta numele lu tatal meu ?
ce drepturi are soramea vitrega care este doar fata mamei vitrege ?
va multumesc anticipat celor care ma pot ajuta cu un raspuns ..
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 12:00, 30 August 2009
2007_rozi a scris:

:sorry:...cum adica, dumneavoastra nu mai stiti nimic despre mama dumneavoastra? Ciudat....
Poate mama nu are nici o pretentia asupra casei. Daca este asa, in cazul decesului tatalui, sotia supravietuitoare (mama vitrega) mosteneste 1/4, iar dumneavoastra impartiti in mod egal 3/4 cu fratele. Sora vitrega , nu are nici un drept.2--mama dvs nu are nici un drept fiind divortata!
3--mama vitrega nefiind casatorita legal (la oficiul starii civile) nu are nici un drept
4--daca se stabileste paternitatea fratelui vitreg va avea aceleasi drepturi ca si dvs . Daca nu , atunci nu are nici un drept decat daca a fost adoptat de catre tatal dvs!


mama vitrega si fratele vitreg au drepturi sau nu au ??
MIHAI GRIGORE a scris:

Va raspund fara sa stau sa comentez !
1--aveti drepturi egale cu ceilalti frati ai dvs ! dar asta numai in cazul in care tatal dvs decedeaza si nu apuca sa instraineze casa in timpul vietii...ori nu am vazut nicaieri sa spuneti ca tatal a decedat , de unde deduc ca este in viata ! Fiind in viata nu aveti nici un drept!
2--mama dvs nu are nici un drept fiind divortata!
3--mama vitrega nefiind casatorita legal (la oficiul starii civile) nu are nici un drept
4--daca se stabileste paternitatea fratelui vitreg va avea aceleasi drepturi ca si dvs . Daca nu , atunci nu are nici un drept decat daca a fost adoptat de catre tatal dvs!
5--sora vitrega nu are nici un drept neavand relatie sanguina cu tatal dvs ...doar daca , repet , nu cumva a fost adoptata de tatal dvs!
Alte intrebari?
:D
[/quot

imi psuneti si mie va rog frumos ce a vrut sa spuna doamna ?

Daca este asa, in cazul decesului tatalui, sotia supravietuitoare (mama vitrega) mosteneste 1/4, iar dumneavoastra impartiti in mod egal 3/4 cu fratele.
Prima rugaminte ar fi aceea de a nu mai scrie mesaje consecutive.
Daca aveti ceva de adaugat folositi tasta edit.

A doua ar fi aceea de ma ...descurca in frati si surori.

gabi_24cod a scris:

As dori sa stiu ce drept de mostenire am la casa parintilor mei.
...parinti mei ...au divortat, tata a ramas in casa, construita cu mama mea ... ea nu a primit niciun fel de partaj sau vreo suma de bani,
...tata sa recasatorit (fara acte) au facut un copil care poarta numele ... fostului barbat al mamei mele vitrege,
eu sunt singurul copil din prima casnicie, am un frate vitreg din partea tatalui meu, si o sora vitrega din partea mamei mele vitrege care nu este conceputa cu tatal meu


Eu de aici pricep ca tatal dvs are un SINGUR copil = dumneavostra.
In rest, "fratele" este copilul fostului barbat al actualei concubine a tatalui dvs., iar "sora" nu se stie a cui e, dar ziceti ca sigur nu e a tatalui dvs.

Pai atunci, la moartea tatalui dvs, averea lui (indiferent din ce o fi compusa ea - iar aici ar putea sa intre si partea lui din casa contruita impreuna cu mama dvs)
se impartea intre:

- nevasta lui ...cu acte, daca o va avea (actualmente, din cate spuneti, nu are decat o concubina). Sotia supravietuitoare primeste 1/4 din averea mortului.
- si dvs. (singurul lui copil) care veti primi restul. Restul acesta poate sa fie: 3/4 daca tatal va avea si o sotie care sa-i supravietuiasca sau poata sa fie chiat TOATA averea lui daca la moartea lui nu va lasa nici nevasta si nici vreun alt copil conceput pana atunci.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
romascanu, moderator
Dle Gabriel,
Colegutza Rodicutza nu a fost atenta ...dvs ati spus ca tatal dvs nu este casatorit legal cu acea doamna , sa o numim MAMA VITREGA. Deci , in cazul decesului respectabilului dvs tata , ea nu are NICI UN DREPT! ZERO!
Ati inteles?B-)
Concubinajul nu da drepturi patrimoniale decat daca sunt cumparate bunuri pe numele ambilor concubini( va dau exemplu: cumpararea unei case impreuna , a mobilei pe numele ambilor concubini, etc)!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Intrebare succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . daca in urma decedatului au ramas ca mostenitori sotia supravietuitoare si o sora infiata doar de tatal decedatului (mama decedatului fiind ... (vezi toată discuția)
In ce cote se impart bunurile dupa decesul tatalui ? gagalin gagalin buna ziua , as avea si eu nevoie de niste sfaturi de la specialisti , situatia este asa, tatal meu a decedat acum 3 saptamani, in anul 74 sa insurat prima data ... (vezi toată discuția)