avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... onorariul unui notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

onorariul unui notar

am o nelamurire! unde pot sa gasesc onorariul unui notar pentru dezbaterea unei succesiuni?
Pot sa contest un astfel de onorariu daca mi se pare exagerat in raport cu munca depusa de acesta? La Camera Notarilor Publici sa ma adresez?
Va multumesc si sper sa ma ajutati sa imi gasesc un raspuns la nedumeririle mele!
Cel mai recent răspuns: ionu roman , utilizator 10:35, 5 Septembrie 2009
mai am o intrebare! vad in ordinul 943/2005 de care mi-ati spus anterior anumite valori!
cum se stabilesc acestea? in functie de ce criterii stabileste notarul valoarea mostenirii?
Onorariile pt eliberarea certificatului de mostenitor se stabilesc pe transe valorice,pe categorii de servicii si proceduri si au in vedere valoarea masei succsesorale,precum si gradul de rudenie al mostenitorilor cu defunctul.
Onorariile astfel stabilite se vor aplica numai pt mostenitorii legali ai defunctului.
Pentru mostenitorii testamentari care nu sunt si rude in grad succesibil cu defunctul,onorariile se majoreaza cu 25%.
La succesiunile succesive onorariul se stabileste pt fiecare masa successorala in parte.
La inregistrarea cerii de dezbatere a procedurii succesorale se va percepe anticipat onorariul minim stabilit pt eliberarea certificatului de mostenitor.
Din onorariul fial se va deduce onorariul achitat anticipat.
(art. 20-22 din Normele cu privire la tarifele de onorarii ale notarilor publici)
suntem 2 frati, deci e mostenire legala, descendenti,
Nu am platiti onorariul la inceput, din aceste motive vreau sa atiu dk ma poate elucida cineva despre felul in care se stabileste valoarea mostenirii. Ma refer criterii de zona..... sa pot sa ma uit si eu , sa nu vad ca imi spune notarul o suma si eu nu am cum sa stiu ce exactitate de unde provine.
M-am uitat pe ordinul 943/2005 dar akolo se face referire la o valoare fixa + un procent din valoare. Cum se stabileste VALOAREA mostenirii?
Noatrul detine un ghid cu valorile orientative ale proprietatilor imobiliare. De aici afla el valoarea bunurilor care compun masa succesoarala.
ma gandeam eu! insa acele valori sunt actualizate la valorile la zi? adica dk anul trecut o proprietate era estimata la 50000 euro si anul acesta valoarea de piata este 20000? la el se actualizeaza aceste valori din ghidul acela care exista la un notar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara.la calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi ... Mica202110 Mica202110 Bună seara.La calculul taxei notariale pt o succesiune testamentara,mi se adaugă nejustificat, în plus, taxa de majorare cu 25% pentru moștenitorii ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.va expun mai clar întrebarea mea.matusa mea,văduvă, ... Mica202110 Mica202110 Bună ziua.Va expun mai clar întrebarea mea.Matusa mea,văduvă, fără copii,parinti decedați, având ca rude o sora în viata, și 2 nepoate de sora,mi-a ... (vezi toată discuția)
Aproximativ cam cat costa onorariul unui notar in cazul deschiderii unei succesiuni? inafara de taxele judiciare. ContSters126583 ContSters126583 Aproximativ cam cat costa onorariul unui notar in cazul deschiderii unei succesiuni? in afara de taxele judiciare care se raporteaza la valoarea masei ... (vezi toată discuția)