avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de instalare-Proceduri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de instalare-Proceduri

Buna seara. In urma cu 3 luni, mai precis la data de 10.10.2016 mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat 3 luni de zile. Cum nu am avut un an de munca la firma implinit, nu am avut dreptul la indemnizatie de somaj. Asadar. din data de 10.10.2016 caut de lucru insa nu gasesc nimic pe placul meu.In plus nu ma favorizeaza nici zona de unde fac parte, de aceea va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte:

1. Am inteles ca din acest an, 2017, se poate beneficia de acea "prima de instalare" in valoare de 12500 lei, doar daca esti inregistrat la AJOFM si sa iti gasesti un loc de munca la cel putin 50 km de locul natal. Daca nu m-am inregistrat la AJOFM, pot sa ma inregistrez acuma, mai ales ca au trecut 3 luni de cand nu mai lucrez?

2. As dori sa mai stiu, care sunt procedurile pentru a beneficia de aceasta prima de instalare?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: helias , utilizator 13:59, 6 Ianuarie 2017
Buna seara.
Din informatiile pe care le am eu, ca nespecialist in domeniu, dar oarecum in aceeasi situatie ca si dvs, pot sa va spun urmatoarele:
- nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj, pentru ca v-ati dat demisia de la ultimul loc de munca. Pentru a putea beneficia, ar trebui sa fi fost concediat de la firma.
- din alt punc de vedere insa, nu are relevanta in problema somajului faptul ca nu aveti un an lucrat la ultimul loc de munca. Trebuie sa aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani.
- si eu cautam acum informatii despre indemnizatia de somaj de care intrebati dvs., si se pare ca inca nu e nimic stabilit clar. Cea mai mare intrebare a mea o reprezinta o scurta propozitie din ordonanta de urgenta care stabileste suma de 12.500 lei, care spune ca “Primele de mobilitate prevăzute la art. 74 şi 75 se acordă persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate care se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.”. Care sunt acele zone? Nu s-a specificat inca clar.
- Daca puteti sau nu sa beneficiati ca si somer fara indemnizatie (adica fara somaj platit), de dreptul la prima de instalare, nu stiu sa va spun. S-ar parea ca da, din ce zice legea. Trebuie sa fiti doar somer inregistrat, chestie care e diferita de a fi somer cu indemnizatie (platit). Si inregistrarea ca somer se poate face in termen de 12 luni de la incetarea contractului de munca, deci ati mai avea timp.
- puteti studia mai bine ce zice legea noii indemnizatii, la art. 75, aici: [ link extern ]
- daca reusiti sa va inregistrati ca somer, tineti seama de faptul ca puteti beneficia de gratuitati si diverse beneficii, pe care ar trebui sa vi le comunice cei de la somaj.
- din ce inteleg eu, prime de incadrare exista si acum, dar nu la suma de 12.500 lei, ci la sume mai mici, undeva la 3.500 lei.
- incercati sa cititi cu rabdare si legea somajului. Ati putea afla lucruri noi. [ link extern ]
Doar formalitati, nimic concret in cele doua articole. Nu se specifica, clar, care e drumul de parcurs. Nimic despre acte, institutiile publice pe la care trebuie sa mergi, etc. .Asadar, daca e cineva in cunostinta de cauza sau cineva care a parcurs acest "drum", va rog sa ne spuneti si noua cat mai concret, ce e de facut?. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Student la prima angajare, mi-am găsit un loc de muncă la peste 50 km distanță de domiciliu. pot beneficia de primă de angajare? KSA1996 KSA1996 Buna ziua, sunt student proaspat absolvent(pana acum 2 luni), nu am lucrat in Romania pana in prezent. Mi-am gasit un loc de munca la peste 50km distanta de ... (vezi toată discuția)
Repatriere, prima de instalare Corina1971 Corina1971 Buna seara. Eu si sotul locuim in prezent in Germania dar am luat hotararea sa ne reantoarcem acasa .De la o cunostinta am aflat ca : Și românii care au ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare Alex.ba Alex.ba Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu o problema, daca puteti. Sunt incadrat la somaj si figurez cu suma de 500 de lei venit pe fiecare luna. Aceasta suma este ... (vezi toată discuția)