avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta intre amnistie sí gratiere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta intre amnistie sí gratiere

Buna ziua
Care este diferenta intre amnistie sí gratiere? Ex.daca ám un proces pe rol pt inselaciune sí se va vota numai gratierea beneficiez de aceasta lege?
Bună ziua. Cele doua instituții sunt distincte, a nu se confunda. Amnistia presupune înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiunea vizata, dar si a executării pedepsei, in cazul in care legea de amnistie intervine dupa condamnare. Grațierea constituie un act de iertare a unui condamnat de executarea in total sau in parte a pedepsei ori poate consta in comutarea pedepsei intr-una mai usoara. Grațierea poate fi individuală, prin decret presedintial, ori colectivă, prin lege organica emisă de către Parlament.
Tot cautand si citind pe tema gratierii am gasit urmatoarele texte:

1. " Intrebare din examenul de admitere INM.
Este intotdeauna retroactiva:
a) legea de interpretare
b) legea de gratiere
c) legea de amnistie
Conform baremului de corectare raspunsul corect fiind B si C. "

2. " La fel ca amnistia, gratierea opereaza retroactiv cu privire la fapte savârsite anterior adoptarii actului de gratiere. În schimb, spre deosebire de amnistie, chiar daca intervine anterior condamnarii, gratierea va produce efecte doar dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare. În caz de gratiere intervenita înainte de condamnare este obligatorie continuarea procesului penal pâna la finalizarea acestuia si abia apoi se va face aplicarea actului de gratiere."

De aici deduc ca in cazul faptelor comise anterior datei de 18.01.2017 dar fara o condamnare definitiva , se va continua urmarirea penala / procesul iar dupa condamnare daca se vor indeplini conditiile gratierii, se va aplica gratierea.
Ati inteles bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gratiere art.242 cp GeorgeS2015 GeorgeS2015 Buna seara , am nelamurire cu aceasta gratiere. In 2014 se presupune ca s-a comis fapta prevazuta la art.242 CP. In 2015 s-a depus plangerea . In ianuarie ... (vezi toată discuția)
Gratiere Bencipici Bencipici Numai cei condamnati cu executare beneficiaza de efectul gratierii? (vezi toată discuția)
Amnistia oana-teodora oana-teodora Cand intervine amnistia? In ce situatii? (vezi toată discuția)