avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Gramatica...
Discuție deschisă în Cultură generală

Gramatica...

Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ce sunt niste chestii haioase de genul:

corect - Preț mare si gesit - Preț scump
De ce ? : Un produs este scump atunci când prețul său este mare. Preț scump este o struțo-cămilă. :giggle:

corect - Președinție si gresit - Președenție
de ce? - Vezi definiția. România are președinte, nu „președente”!
A nu se confunda cu adjectivul prezidențial, care provine din fr. présidentiel.

corect - Vrea să (te) înșele. si gresit -Vrea să (te) înșale.
Forma înșale este valabilă doar pentru „a pune șaua pe......

si multe altele ..... pe mine m-au amuzat teribil. si sunt expresii care imi este imposibil sa cred ca exista cineva care sa foloseasca varianta gresita.

E interesant. pt cine doreste linkul - [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 12:16, 5 Iulie 2012
M-am dus pe acest link si am "rasfoit" prin el. :"> Trebuie sa recunosc ca n-as fi stiut niciodata de ce ar rade cineva de mine daca m-ar auzi spunand sarsana (sarcina pusa in spinarea cuiva). Acum am aflat si eu ca e corect saxana sau ca se scrie corect creeaza, in loc de gresit creaza.
Si mai am pretentii de la altii!!! :">:sorry:
Pe mine ma mai amuza acest pronunume de politete "dumneavoastra" , scris in diverse modalitati "Dumneavoastra ", "Dvs" "D-voastra".Mai mereu , il regasesc cu scris cu majuscula :)
Mai sunt si a-ti, va-ti ... si lista poate continua.Dar toti gresim .:)

Chiar am discutat recent cu o persoana a carei profesie implica o buna cunoastere a limbii romane , si-mi zice "Resimt o aversitate"...Trebuia s-o fi intrebat , cum e , si de cand ?:)
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Poti sta intr-o bucatarie in care se gateste strasnic cu ceapa, cu varza, cu diverse miresme, mai mult timp si sa nu iesi de-acolo mirosindu-ti hainele a "bucatareala"?
Asa-i si cu limba noastra cea iubita. Auzi vorbindu-se "ca naiba" si vezi litera scrisa stalcit, zi de zi, in medii care ar trebui sa promoveze cultura nationala, nu mai vorbesc de vorbirea curenta, plina de ticuri si expresii agasante si atunci....poti sa te tii departe si neatins de aceasta agresivitate nenorocita?
Mie imi vine foarte greu, dar ma straduiesc...bine ca cel putin mai avem la indemana dex-ul pe internet. Mai tragem cu ochiul din cand in cand sa ne mai aducem aminte sau sa mai invatam ca se spune bancnota, nu bacnota, ca se scrie nu fi rau si nu gresit nu fii rau, de exemplu....si cate si mai cate.

Multumesc @stan_iulia pentru acest link, de care nu stiam si pe care il voi tine aproape, la favorite!!
Va multumesc pentru site.
"errare humanum est"
Cu mare placere! Ma bucur chiar ca va este folositor! Numai bine si sanatate maxima!

Alte discuții în legătură

Lectia de gramatica bianca.bonnie bianca.bonnie Bună ziua dragi colegi. Am observat că, în foarte multe cazuri, oamenii întâmpină greutăți în determinarea formei corecte a pluralului unor ... (vezi toată discuția)
Cum ar fi corect gramatical? Mihai2030 Mihai2030 Am o mică dilemă, care din cele două variante ar fi corectă din punct de vedere gramatical ? 1 - Am zis ca va mai zic nimic, dar nu ma pot abține 2 - Am ... (vezi toată discuția)
Cum e corect? Baboo Baboo Am primit o reclamă in care era scrisa urmatoarea întrebare: ,,Cum verifici că interfonul este montat corect?'' Am scris firmei că după părerea mea ... (vezi toată discuția)