avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare de drept - VCP / NCP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare de drept - VCP / NCP

In Mai 2013 am fost condamnat la 2 ani cu suspendare conditionata cu 4 ani termen de incercare. M-ar ajuta o opinie documentata despre posibilitatile de reabilitare, mai exact cand si in ce conditii va disparea mentiunea din cazier. Am cautat discutii similare dar majoritatea se refera la condamnari mai mici de un an si aici apare nedumerirea mea.

Confor NCP Art. 165 si Art. 167, reabilitarea de drept intervine la 3 ani dupa expirarea termenului de incercare, in cazul meu in Mai 2020. Inteleg ca ma incadrez aici avand in vedere ca pedeapsa este de 2 ani.

Pe de alta parte avem Art. 134 din VCP care spune ca reabiltarea de drept intervine la 3 ani dupa condamnare, in cazul in care pedeapsa nu depaseste 1 an. De aici inteleg ca in cazul meu nu se aplica, din cauza sentintei de 2 ani.

Si mai avem si Art. 86 tot din VCP, care spune ca reabilitarea intervine imediat dupa expirarea termenului de incercare.

Ca detaliu important, nu am mai fost condamnat sau cercetat pentru nicio infractiune de la data sentintei. Stiu ca pot beneficia de legea cea mai favorabila intrucat in Feb 2014 a intrat in vigoare NCP. Doar ca nu stiu unde ma incadrez, dupa NCP mi-e clar ca mai am de asteptat inca 3 ani, dar nu inteleg contradictia celor doua articole din VCP.

Si in ultimul rand, avand in vedere ambele CP, in cazul in care nu voi obtine o reabilitare de drept (intr-un interval rezonabil), cand si in ce conditii pot incerca in instanta o reabilitare judecatoreasca?
Reabilitarea intervine doar in conditiile art. 86 cp-1969.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept valentinstoica valentinstoica Va rog daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns. -In 11.10.2012 am fost condamnat la 2 ani cu suspendare si 4 ani termen de incercare, pentru refuz de probe ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept Adrian-3G Adrian-3G Buna ziua! In anul 2014 am primit o pedeapsa cu suspendare de 2 ani de 6 luni si 5 ani termen de incercare, in martie 2019 se implineste termenul si as dorii ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea de drept sau judecatoreasca mugur2015 mugur2015 Buna ziua!In luna aprilie 2010 am primit pedeapsa cu inchisoare de un an si jumatate cu suspendarea executarii si un termen de incercare de 3 ani si 6 ... (vezi toată discuția)