Bună seara!
Reprezint o asociaţie de proprietari şi am de ridicat privilegiul imobiliar instituit
asupra unui ap. care şi-a achitat toată datoria .
De la cadastru mi s-a spus că trebuie să terc pe la notar să fac un document cu care să mă prezint la cadastru pentru ridicarea privilegiului.
Din cercetările mele, costul acestui demers este în jur de 350 lei plus 60 lei ridicarea privilegiului.
Intrebarea mea este; ac eşti bani se suportă de asociaţie sau de proprietarul în cauză ?
Mulţumesc anticipat!
Conform noului cod civil, ,,incepand cu 01.10.2011, privilegiul imobiliar constituie ipoteca legala" (citat din referatul ANCPI primit la inscrierea unui privilegiu), se inscrie si se radiaza conf .ODG 700/2014 Ordinul de aprobare a "Regulamentului de avizare....inscriere in evidentele cadastrale si carte funciara". A se vedea cap.4.3.5 art.158 si cap.4.3.8 art.172
Adevarat, presedintele reprezinta asociatia, dar asa cum art.20(2) din Legea 230/2007, alatura administratorul presedintelui la semnarea adeverintei la instrainarea unui apartament, considerand ca administratorul este persoana care opereaza in mod direct cu documentele asociatiei si la notar se solicita si declaratia administratorului langa cea a presedintelui, pentru radierea creantei inscrise in cartea funciara.
Documentele asociatiei si cele privind presedintele si administratorul, sunt necesare notarului, pentru identificarea persoanei juridice si a reprezentantilor ei, caci altfel, ar putea oricine sa se substituie lor si sa solicite radierea ipotecii legale.
Sa fiti convinsi ca la ridicarea unei ipoteci, si directorul si angajatul respectiv, ca si banca prezinta notarului absolut toate documentele de identificare. (De regula notarul se deplaseaza la sediul institutiilor, comerciale, bancare etc, unde se incheie diverse tranzactii autentificate de notari publici.) Ce s-ar intampla daca orice angajat sau orice alta persoana interesata s-ar substitui celor autorizate sa angajeze respectivele institutii?? Notarii sunt obligati sa solicite documentele care atesta calitatea persoanelor din fata lui.