avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj apartament
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj apartament

Buna ziua ,

Am achizitionat un apartament dupa casatorie, insa am declarat ca sunt necasatorit , practic apartamentul este pe numele meu .
Acum voi divorta , vreau sa stiu ce se poate intampla , apartamentul este bun comun ? Sotia are dreptul la el chiar daca timp de 3 ani doar eu am platit rata si cheltuielile ?
Tin sa precizez ca banii de avans si cumparaturile pt a mobila casa au fost facute din banii obtinuti de la nunta ( practic banii amandurora ) .

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 14:44, 21 Martie 2017
cyan a scris:

Daca ati reusit sa obtineti creditul numai prin venitul dvs nu era nevoie sa aduca si sotia dovada veniturilor. Nu exista obligatia ca sotul sa dovedeasca veniturile daca celalalt sot poate acoperi creditul.

Pe mine ma surprinde altceva!
Cum a incheiat notarul tranzactia atata timp cat avea obligatia sa verifice starea civila in Registrul national si nu mai stiu cum ii zice ca am un lapsus acum?



Bancile cer si acordul sotului cand acesta nu garanteaza creditul. Mie mi-a refuzat BRD creditul pe considerentul ca am spus ca nu doresc ca sotul meu sa stie despre acest credit (era pentru tratamentul lui dar era un credit de nevoi personale, venituri peste 5.000 E/luna in ultimii 5 ani). Sunt niste cretini.

Notarul nu verifica registrul de stare civila, din cate stiu eu.
Notarul verifica un registru privind starea civila dar nu mai stiu care este denumirea exacta. Culmea este ca am platit si o taxa ptr a putea accesa notarul registrul respectiv.
Eu nu cunosc sa existe un registru de stare civila. Notarul e obligat sa verifice, in caz ca partea e casatorita cf. declaratiei sale, Registrul conventiilor matrimoniale.
Notarul e angajatul partilor, el nu e indreptatit sa-si banuiasca clientul de minciuna si sa-i verifice toate declaratiile. Este obligat sa faca un minim de cercetari ref. la bunuri, procuri, conventii, atat cat sa dea autenticitate actului.
IN rest, partea raspunde pentru declaratiile sale, lucru rar aratat in clar de notar.
Exista un Registru national de evidenta a persoanelor unde ar trebui inscrise toate actele de stare civila.

In ceea ce priveste partajul, ar trebui sa discutati cu sotia si sa ajungeti la o intelegere ca sa nu va faceti probleme acum, macar nu mai multe ca atunci cand ati cumparat imobilul. Nu cunosc ce inseamna ca doar dv. at achitat ratele, nu inteleg nici de ce sotia nu putea aduce o dovada a veniturilor ei.

In privinta situatiei aratate de Zoya, banca nu are dreptul sa ceara garantie pe bani reprezentand bunuri comune. Astfel, chiar daca munca este personala, individuala, veniturile obtinute in timpul casatoriei se presupun a fi comune. Astfel, dv. ati mers la banca aratand ca aveti bani - bunuri comune cu care doriti sa faceti un credit care sa exceada legii si conventiei matrimoniale. Daca aveati o conventie matrimoniala in acest sens, banca putea autoriza o astfel de tranzactie; altfel, era ilegal. Creditul era comun, voiati sau nu.
Sigur, de aici si pana la informarea sotului despre credit era cale lunga, sotul dv. neavand cum sa afle si, in caz de ar fi aflat neoficial, banca nu i-ar fi comunicat detalii. Nu ma intrebati de ce, de legi interpretate prost.
Am spus ca nu cunosc denumirea exacta a registrului respectiv, nici nu stiam de existenta acelui registru in care se inregistreaza conventiile matrimoniale pana cand am aflat de el atunci cand am fost la notariat iar notaritza mi-a spus shugubat ;)"Si acum sa verificam daca domnu' a declarat adevarul ca este casatorit!".
Normal ca am ramas suprins neavand cunostinta despre o astfel de verificare, si mai suprins am fost atunci cand mi-a spus ca trebuie sa mai platesc si o taxa ptr a fi accesat!!
Toata viata inveti cate ceva. :)
cyan a scris:

Am spus ca nu cunosc denumirea exacta a registrului respectiv, nici nu stiam de existenta acelui registru in care se inregistreaza conventiile matrimoniale pana cand am aflat de el atunci cand am fost la notariat iar notaritza mi-a spus shugubat ;)"Si acum sa verificam daca domnu' a declarat adevarul ca este casatorit!".
Normal ca am ramas suprins neavand cunostinta despre o astfel de verificare, si mai suprins am fost atunci cand mi-a spus ca trebuie sa mai platesc si o taxa ptr a fi accesat!!
Toata viata inveti cate ceva. :)


RNNRM (Registrul Național Notarial al Regimurilor Matrimoniale), este un registru electronic ținut la nivel național de către UNNPR în care se înscrie, cu efect de opozabilitate regimul matrimonial adoptat de soţi şi menţionat în:

actele de căsătorie, pentru căsătoriile încheiate începând cu data de 01.10.2011;
convenţiile matrimoniale;
actele de modificare a regimului matrimonial.

Se înscriu, de asemenea, actele prin care se desface căsătoria şi încetează regimul matrimonial şi anume: certificatele de divorţ si hotărârile judecătoreşti de divorţ pronunţate începând cu data de 01.10.2011, precum şi cele prin care înceteaza căsătoria şi regimul matrimonial, respectiv certificatele de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie vanzare-cumparare locuinta - dupa casatorie corinabulau corinabulau Buna ziua, in urma cu 3 saptamani am inceput demersurile la un credit ipotecar pentru o locuinta. Procedura este destul de avansata, urmeaza ca odata ce ... (vezi toată discuția)
Declaratie in fals credit prima casa Anonimmm2017 Anonimmm2017 Salut tuturor. Am o problema destul de complicata. Sa incepem cu inceputul. Acum 1 an am aplicat pentru prima casa si am fost respins atunci cand a ... (vezi toată discuția)
Cumpărare locuință de persoană văduvă Crap Crap Buna ziua daca vreau sa cumpăr o locuintă imi trebui si act de deces al sotului (vezi toată discuția)