avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incheiere sau Sentinta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Incheiere sau Sentinta

Hotararea data de judecatorul de camera preliminara in baza art. 341, alin. 6 - Cod Pr. pen. este Incheiere penala sau Sentinta penala?
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2017
Just-drept, utilizator
Cel mai recent răspuns: _Alin_ , utilizator 19:11, 7 Aprilie 2017
Dle Alin, cu dvs nu o sa termin niciodata, v-am spus ce cred, argumentat in baza textelor de lege, nu are rost sa ma intrebati la nesfarsit, cititi mai jos! In legatura cu restul intrebarilor, fara suparare, nu am cum sa va raspund la exemple ce nu au nicio logica juridica, ar trebui sa va explic tot codul de procedura penala ca sa intelegeti, ce spuneti dvs nu se poate intampla in realitate, incepand cu ”neinceperea urmaririi penale” pentru ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, care nu se mai dispune din 01.02.2014.

In primul rand, v-am spus opinia mea, in sensul ca incheierile judecatorului de camera preliminara dispuse conf. art. 341. alin. 8 c.p.p. nu pot face obiectul unei contestații în anulare, deoarece toate cazurile expres și limitativ prevăzute de art. 426 Cod de procedură penală vizează deciziile pronunțate de instanța de apel(conf. ultimelor modif.ale c.p.p. aduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2016) Or, în cazul plângerilor împotriva soluției procurorului, hotărârea rămâne definitivă în fața judecătorului de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni competența să soluționeze cauza în fond.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le Alin, d-le Patrascu,

Va multumesc pentru raspunsurile date la subiectul pe care l-am deschis. Am ajuns la concluzia ca unii inteleg mai bine legea si procedura, altii interpreteaza cum intelege, totusi, ultimul cuvant de spus il are judecatorul, sau chiar CEDO, ba la final ultimul cuvant de spus il are Dumnezeu.

Dreptate aici nu prea gasim la instantele din Romania, unii mor cu dreptatea in mana, altii sunt favorizati prin pile (relatii), altii stiu ei cum sa fenteze sistemul.
Logic, legile sunt interpretate naspa, si tot cei care aplica legile sau care fac legile cad in capcana legilor, fie acum fie mai tarziu.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-le av. Patrascu,

Raman la prezumtia mea, anume:

Conf. art. 370 CPP, felul hotararilor sunt: Incheiere penala, Sentinta si Decizia.

Conform art. 341 alin. 5 si alin. 8 CPP, judecatorul de camera preliminara se pronunta prin incheiere, iar incheierea penala (hotararea penala) conf. art. 341 alin. 8 este definitiva.

Conform art. 426 CPP, impotriva hotararilor penale definitive se face contestatie in anulare.

Ciudat este ca la art. 426, toate alin. apare scris ,,apel'', cea ce inseamna ca contestatia in anulare se poate face doar impotriva unei hotarari penale data de o instanta in apel.

In conditiile acestea, cum a spus si @Just-drept, se incalca un drept constitutional prev. de art. 21 din C.R. si art. 6 din CEDO, pentru ca prin atacarea hotararii penale data de judecatorul de camera preliminara in cond. prev de art. 341, alin. 6, si care este inadmisibila conf. art. 426 CPP, se pune capat la a mai ataca hotararea data de judecatorul de camera preliminara, iar partile nu mai pot avea drept la un proces echitabil conf. art. 8 CPP si art. 6 CEDO.

Cand voi avea un proces la camera preliminara, voi sesiza CCR prin care voi ataca art. 426 CPP ca find neconstitutional, deoarece se ingradeste dreptul de a ataca o hotarare definitiva data de jud. de camera preliminara in baza art. 341, alin. 6.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calea de atac impotriva unei decizii penale. _Alin_ _Alin_ Instanta Tribunalului a emis o hotarare numind-o ,,Sentință'' Impotriva acestei sentinte penale, am declarat ,,Apel'' conform art. 408 CPP. Apelul a fost ... (vezi toată discuția)
De ce este contestatia cf. art. 341 (10) din cpp inadmisibila? eusaisapte eusaisapte Am formulat contestatie cf. art. 341 (10) din CPP astfel impotriva incheierii nelegale si netemeinice dispuse cf. art. 341 (6) din CPP Instanta a declarat-o ... (vezi toată discuția)
Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)