avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire

Ca urmate a desului tatalui meu eu mamasi sota suntem mostenitoare a facut succesiunes si fiecare am primit cota parte .Acum mama vrea sa imi doneze mie cu clauza .Partea sorei cum este mai bine sa procedez .Ea nvrea sa renunte in favoarea unei mici sume de bani.Trebui sa fac cadastru si intabulare su cum pot face ....
Cel mai recent răspuns: Cristina041980@yahoo.com , utilizator 23:24, 25 Aprilie 2017
Multumesc pt raspuns
Multumesc pentru raspuns pe scurt; tata a decedat acum 3 ani dupa succesiune mama eu si sora am primi cota fiecare .Mama vrea sa imi lase mie partea ei si nu stiu cum sa procedez ,sora vrea sa renunte la partea eie dupa tata si eu sa o despagubesc .La notar a zis ca trebui sa fac cadastru si intabulare ......multumesc
Nu prea pare că ați înțeles. Folosiți greșit cuvântul renunțare.

Moștenirea este deja acceptată. Aveți certificat de moștenitor.
Sora dvs. este coproprietar alături de dvs. și de mama dvs.

Ceea ce are sora dvs. = cota parte din dreptul de proprietate asupra ...!? (nu ne-ați povestit ce conține moștenirea) poate fi înstrăinată prin donație, prin vânzare etc.
La fel și cota mamei, la fel și cota dvs. Fiecare poate să facă orice vrea cu cota ei parte.

Sau puteți face un act de împărțeală/PARTAJ între coproprietari.
Partajul se poate face în natură (impropriu, dar sugestiv exprimat, sună cam asa: iau eu casa din stânga, tu iei casa din dreapta, X ia terenul din câmp etc)
Sau se poate face un partaj cu sultă (iau eu tot ...tortul comun și îți dau ție X o sumă de bani = sultă, menită să compenseze valoarea „feliei” tale /cotei tale părți din bunul comun etc.)

Dacă ar fi să ia careva ad literam ceea ce grăiți ...ar fi grav. :)

Sora poate renunța la dreptul de proprietate. Dar atunci comuna, orașul sau municipiul după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, conform art. 889 c. civ!

Or, nu asta vă doriți. Căci presupun că nu vreți să dați de pomanăm statului și nu știți cum. :) Doar folosiți cuvinte al căror înțeles nu-l stăpâniți pe deplin.

Diferența între renuntarea la moștenire (care oricum nu se mai poate face acum) și renuntarea în acest moment la dreptul de proprietate este ...cât de-o avere azvârlită pe apa sâmbetei fără să pricepeți ce v-a lovit. :)

Eu aș face un act de partaj. Dvs. faceți ce vreți!
Asta după ceea ce mi-ați povestit. Altminteri, în funcție de toate datele dintr-o cauză s-ar putea să am și alte idei.


Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Aprilie 2017
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns ...Nu stiu daca fac partajul am nevoie de cadastru sau de intabulare este scump ...
Eu intreb daca se poate face partajul ?Da sora mea vrea sa renunte la casa si eu sa o drspagubesc.

Alte discuții în legătură

Instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire ralume78 ralume78 Buna ziua, In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, ... (vezi toată discuția)
Partajul succesoral in 2 judete. intr-un judet s-a facut succesiunea ... Epuree Epuree Partajul succesoral in 2 judete. Intr-un judet s-a facut succesiunea pe bunicii tatalui meu, tata a decedat in alt judet si are bunuri, o cota parte, si in ... (vezi toată discuția)
Tata vrea să renunțe la cota lui de moștenire în favoarea noastră, a copiilor. cum se poate împărți ulterior apartamentul? cataleata cataleata Buna ziua, Am un frate cu care am mostenit un apartament cu 2 camere,tata are 75% din el ,iar noi fratii restul.Eu am un contract de credit cu suma de 16000 ... (vezi toată discuția)