Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua! Imi puteti si mie care este perioada maxima legala pentru un salariat la concediu fara plata? Si care este reglementarea legala in aceasta situatie.
Cu espect!
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 15:31, 29 Ianuarie 2010
Codul muncii - art. 148 (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Dreptul la concediu fara plata este prevazut si de art. 61 alin 2 si 3 din CCM unic la nivel national pt 2007-2010:

(2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Buna ziua. Va rog sfatuiti-ma in urmatoarea problema : concediile fara plata sunt trecute in cartea de munca este adevarat , nu? Si chiar daca sunt anumiti salariati care nu au cartea de munca adusa la societatea la care lucrez aceste cereri sunt vizate de ITM? Eu stiam ca toate, indiferent, sunt vizate de ITM .Doamna contabil in schimb sustine ca acestea trebuie doar sa existe la sediul firmei si ca nu sunt obligatoriu semnate de ITM . Ee ilogic din moment ce concediu fara plata din cate stiam, inseamna suspendarea de drept a contractului...sau poate gresesc eu...La fel si in cazul cetatenilor straini angajati cu contract? am nevoie de un sfat va rog.
Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
ella_v, utilizator
-orice modificare de contract (indiferent ca exista sau nu carte de munca) se anunta ITM-ul
-in acest caz concediul fara plata suspenda contractul individual de munca, astfel ca in termen de maxim 5 zile de la intocmirea actului aditional, sau deciziei (eu intocmesc decizii pe baza cererii angajatului aprobata de angajator), se depune si se vizeaza de ITM
-pentru probleme de interes personal termenul este nelimitat, in functie de intelegerea intre parti (noi am aprobat si 3 luni de concediu fara plata)

Succes

Multumesc mult...am insa o nelamurire va rog...dvs intocmeati acte aditionale? nu lucrez de mult timp insa am mai avut un concediu fara plata si am facut doar o cerere de concediu fara plata care mi-a avizat-o d--na inspectoare , insa nu a mai precizat nimic...sunt obligatorii actele aditionale in acest caz? sau decizii...?

Alte discuții în legătură

Decizie suspendare cim alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Spune-ti-mi si mie, va rog, cum tb sa sune decizia de suspendare a CIM in cazul in care salariatul vrea doar o zi de concediu fara plata? Va ... (vezi toată discuția)
Act aditional de suspendare pt. "invoit" ? oti oti In cazul "invoirilor" adica salariati care nu mai au zile de concediu dar imi vin cu cereri de invoiri pentru diverse probleme personale... suntem obligati ... (vezi toată discuția)
Documentele eliberalte de angajator necesare dosarului pentru indemnizatie crestere copil sevenx sevenx Buna ziua, In vederea intocmirii dosarului pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului mi s-a spsu ca, printre altele, sunt necesare si ... (vezi toată discuția)