avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale

Buna ziua,
In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind compensate prin zile libere platite. Astfel in data de 01.06.2017 (sarbatoare legala) am fost pontat cu 8 ore suplimentare, in data de 03.06.2017 sambbata (zi de repaus saptamanal ) am fost pontat cu 8 ore suplimentare, iar duminica 04.06.2017 (zi de repaus saptmanal si sarbatoare legala) am fost pontat 8 ore.
Prima intrebare este legata de ziua de 04.06.2017 (duminica, zi de repaus saptamanal si sarbatoare legala) cum va fi pontata, doar cu 8 ore (o zi libera platita) sau 8+8 (doua zile libere platite), va reamintesc ca firma nu plateste ore suplimentare, acestea sunt compensate prin zile libere platite.
A doua intrebare este legata de repausul saptamanal. Lucrand 7 zile consecutive, am avut o zi libera in data de 05.06.2017 (sarbatoare legala), iar pentru data de 06.06.2017 am fost pus sa imi fac cerere de zi libera platita sau CO.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.


caz in care se intra sub incidenta a 2 articole din codul muncii, respectiv art. 132 si art. 142
Cel mai recent răspuns: ContSters431711 , utilizator 21:00, 8 Iunie 2017
Asta am încercat sa va explic, compania mea nu vrea sa plătească absolut nimic suplimentar referitor la sporul conf. Art 137 alin.3

Deci următorul text nu este real si este doar o interpretare eronata a Codului Muncii?


Prin urmare, salariatul care lucreaza in zi de repaus saptamanal care este si zi de sarbatoare legala, beneficiaza:

1. sporul reglementat la art. 142 alin. (2) din Codul muncii ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza daca nu se acorda ziua libera de sarbatoare legala;
2. sporul pentru munca prestata in zi de repaus saptamanal;
3. ziua de repaus saptamanal in natura.

"In concluzie, faptul ca ziua de sarbatoare legala este intr-o zi de repaus saptamanal nu se exclud ci se cumuleaza, astfel incat pentru ziua lucrata in zi de sarbatoare legala si repaus saptamanal salariatul va beneficia:

1. fie de doua zile libere si sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica:

2. fie de o zi libera si sporul de 100% pentru munca in zi de serbatoare legala + sporul pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica."


Referitor la repausul săptămânal, dupa 7 zile lucrate consecutiv am dreptul la 48 de ore repaus săptămânal in cursul saptamanii ( luni,marti) ? Cum vor aparea zilele de repaus saptamanal din cursul saptamanii in pontaj? Vor fi zile platite sau neplatite?

Va multumesc pentru raspunsuri si pentru ajutor.
Daca nu vrea, angajatorul poate fi obligat printr-o actiune in instanta sa va plateasca sporurile mentionate in Codul Muncii sau se poate sesiza ITM-ul care il poate sanctiona contraventional.

Nu mi se pare corecta afirmatia ca se cumuleaza , intrucat ziua are 24 de ore si daca se lucreaza intr-o astfel de zi - zi de repaus care este si zi de sarbatoare legala - nu se pot acorda doua zile libere.
Ultima modificare: Joi, 8 Iunie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va mulțumesc pentru răspuns, legea nu specifica dacă se cumulează sau se exclud, de aceea este loc de interpretat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează orele suplimentare la un program 12/24, lucru ... suciu_diana suciu_diana Cum se calculează orele suplimentare la un program 12/24, lucru de lunea-duminica, inclusiv? Ce lucrează sâmbăta și duminica nu cred ca se considera ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)