avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul Asociației care nu are atestat poate ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul Asociației care nu are atestat poate semna acte în numele acelei Asociații ?

Așa-zisul administrator al Asociației noastre n-a fost niciodată atestat (autorizat) de Primărie, conform Legii 230/2007, art.54. Cum în 2014 acest fals administrator a fost angajat de șefii Asociației fără a-i cere documentele legale care să-i ateste profesionalismul (și nici garanțiile materiale), acesta a încălcat, în solidar cu membrii Comitetului Executiv, Legea 230/2007, art.35, alin.3.
ÎNTREBARE: acest fals administrator angajat ilegal în 2014 avea dreptul legal să semneze acte în numele Asociației dacă nu era atestat ?
Cine are obligația semnării contractelor cu firmele care fac reparații sau îmbunătățesc proprietatea comună a Asociației (Termopane, Interfoane, reparații de conducte comune, etc.) ?
Logic și legal, actele ar trebui să le semneze administratorul, dar ce facem dacă în Asociația noastră avem angajat din 2014 un fals Administrator ne-atestat și care ne tot repetă că el e doar ... Administrator Tehnic, și că el nu semnează listele de plată și alte acte contabile ! Auziți ce aberații a putut spune acest individ care din 2014 a luat salariu ilegal și care cred că a semnat contracte în numele nostru, ca proprietari, cu toate că el n-avea atestatul dat de Primărie și astfel contractul lui de muncă e(ra) ilegal: [ link extern ]
Apropo de cazul nostru, sigur nu ați mai auzit ca într-o Asociație de Proprietari să existe funcția de Administrator ... Tehnic, fără a întocmi și semna listele de plată a Întreținerii, conform H.G. 1588/2007, art.32, alin.(2): „Repartizarea cheltuielilor sau a obligațiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine Administratorului. Lista de plată se semnează de Administrator și de cenzor și se aprobă de președinte prin semnătură și aplicarea ștampilei Asociației, persoanele semnatare certificând și răspunzând de corectitudinea listei de plată. ► Aceasta este o atribuție clară a Administratorului, care s-a încălcat mereu în Asociația noastră !
Simțind pericolul de amenzi date de Primărie, Contabila Asociației noastre ne-a zis că l-a angajat acum un an pe falsul administrator la firma sa de administrare imobile, dar și aceasta, pentru a fi autorizată, avea obligația legală de a avea angajați numai administratori atestați de Primărie, astfel încălcând clar H.G. 1588/2007, art.22, alin.(3): „Pentru a fi autorizate de către autoritățile Administrației Publice Locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
b) SĂ AIBĂ ANGAJATE PERSOANE ATESTATE ÎN CONDIȚIILE PREZENTELOR NORME METODOLOGICE; c) să dovedească că au bonitate financiară.”
În orice situație, acel fals administrator nu avea ce căuta în Asociația noastră, nici măcar salariul nu avea voie să-l ia, dacă nu prezenta șefilor A.P. înainte de angajare, actele care să arate că e atestat de Primărie, obligație pe care o avea conform Legii 230/2007, art.35, alin.(3): „Candidații pentru funcția de Administrator de Imobile trebuie să prezinte Comitetului Executiv al Asociației de Proprietari documentele solicitate, garanțiile profesionale și materiale prevăzute de lege” !
În acest caz expus de mine, culpa este comună (Administrator + șefii Asociației), aceștia fiind obligați să răspundă în solidar în fața legii, deoarece au angajat ilegal o persoană care a stat în A.P. aproape 3 ani fără să răspundă cineva, inclusiv de faptul că a luat salariu ilegal, ca o persoană ne-autorizată (ne-atestată) de Primărie, pentru a avea calitatea să poată administra o Asociație imensă, cu 500 de proprietari și de a semna ilegal contracte în numele nostru !
Cred că Primăria s-a speriat abia acum, după ce au apărut plângerile en-gros împotriva șefilor Asociației către autorități, și l-au forțat pe acest fals Administrator să-și dea demisia - acum e în pre-aviz până pe 25.06.2017. Din această cauză trebuie să ne grăbim să anulăm orice act semnat de acest intrus, inclusiv contractul de muncă ilegal semnat de o persoană care n-avea calitatea de administrator, știind că și falsul președinte nu e(ra) proprietar în Asociație și n-avea dreptul să semneze acte în numele nostru, ca proprietari - la fel, nu avea calitatea de a da pe cineva în judecată, pentru niciun motiv, deoarece nu avea drept de reprezentare !
Eu zic că ar trebui să-i facem o plângere penală acelui administrator (inclusiv șefilor Asociației, mai ales falsului președinte ne-proprietar) invocând N.C.P., Art. 348: „Exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește ...”.
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2017
ionica1980, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce pot sa spun,decat ca va place in asociatie! In aceasta speta,direct dosar penal deschis asociatiei,daune materiale cerute si desfiintarea acesteia pur si simplu! Nu uitati sa faceti contracte directe direct cu furnizorii!! Spor!!
Contracte direct cu furnizorii ??? La bloc ???
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da domnule, se pot incheia si astfel de contracte.
Daca va uitati un pic mai sus, la postarile lui @ cerban, care ne indeamna de cati-va ani sa desfiintam asociatiile de proprietari (postarile sale cred ca apar si in revistele de critica de film, adica posteaza pe unde-apuca), dar trebuie sa tineti cont ca mai sunt destule cheltuieli proportionale cu cota-parte indiviza de proprietate care trebuie achitate de catre proprietari. Vreti sa va dau cateva exemple: repararea terasei superioare, reparatii pe casa scarii, a unui termosistem sau a subsolului, a tevilor si alte fitinguri, etc. Ei, daca lasam la latitudinea proprietarilor, majoritatea dintre dansii inteleg si sunt deacord cu repartizarea acestor cheltuieli, dar o sa intalniti cazuri in care unii dintre dansii ori nu inteleg ca au si aceste obligatii, ori pur si simplu, spun ca nu ii intereseaza aspectul, da?
Desfiintarea asociatiilor de proprietari ? Greu de realizat fara o legislatie specifica, insa mai este mult pana departe - sa stie si @cerban, pe care il asteptam cu o analiza pertinenta privind desfiintare acestor asociatii de proprietari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca dvs stiti ceva ce noi nu stim . In momentul de fata exista contracte individuale la gaze si la curentul electric din interiorul apartamentului , din cate cunosc . Am rugamintea sa ma indrumati cum sa procedez pt a incheia un contract individual cu Apa nova sau Termoenergetica , fiind vorba de Bucuresti .
Va multumesc, astept cu mare interes .
Asa este, se pare ca stiu mai multe, desi Legea 196/2018 a fosr publicata in Mon. Of. ...
Va rog sa cititi din aceasta Lege, cap. VIII, art. 99 si urmatoarele si o sa intelegeti.
Succes!

Alte discuții în legătură

Administratorul asociației are obligația semnării contractelor cu terții care efectuează lucrări de reparații sau de service în condominiu ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Cine se ocupă și cine încheie contractele de lucrări de reparaţii, întreținere, service, efectuate de terți prestatori în cadrul ... (vezi toată discuția)
E legal să fie membri ai comitetului executiv al asociației, cenzorul, administratorul și contabila ? ionica1980 ionica1980 Este legal ca într-o Asociație de Proprietari să facă parte din Comitetul Executiv următoarele persoane: Cenzorul, Administratorul și Contabila ? În ... (vezi toată discuția)
Cu sau fara administrator la asociatia de proprietari lupmarcel lupmarcel Buna ziua! Sunt presedinte la o asociatie de proprietari si va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: asociatia de proprietari este ... (vezi toată discuția)