avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lovirea sau alte violente- pedeapsa si criterii de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lovirea sau alte violente- pedeapsa si criterii de acordare a daunelor materiale si morale

Buna seara! Am fost lovit de catre o persoana, pt acest fapt eliberandumi-se un certificat medico-legal cu 9 zile de ingrijiri medicale, iar dupa ce am cerut expertiza unei scrisori de la medicul neurolg, s-a prelungit la 15 zile de ingrijiri medicale. Detin 2 martori care au vazut cele intamplate + cateva poze de la o camera de filmat, din timpul altercatiei (pe care le-am depus la politie). Cel care m-a lovit a recunoscut si el fapta la politie dar a mintit ca l-am provocat scuipandu-l si injurandu-l, fapte neadevarate. Ulterior, acesta mi-a facut o plangere pt amenintari si hartuire care s-a clasat pt lipsa de probe, eu, la randul meu facandu-i plangere pt inducere in eroare (denunt calomnios) care inca nu s-a solutionat. Dosarul pt loviri urmeaza a fi trimis inapoi la procuror pt intocmirea rechizitoriului din ce am inteles de la politistul anchetator. Intrebarea mea este, ce pedeapsa poate primi vinovatul, ce daune as putea primi si pentru ce suma s-ar merita sa renunt la plangere (in cazul unei impacari). Va multumesc anticipat! Stima
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 01:47, 18 Iunie 2017
Art. 193
Lovirea sau alte violenţe
...........................................
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Daca inculpatul nu are antecente penale si isi uzeaza in fata instantei de procedura simplificata a recunoasterii vinovatiei, limitele de pedeapsa se reduc cu 1/3 din cazul pedepsei cu inchisoarea si cu 1/4 in cazul amenzii penale.

Instanta poate aplica amanarea executarii pedepsei stabilind un termen de supraveghere, o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere sau o amenda.

In privinta daunelor materiale si morale cu care aveti dreptul sa va constituiti in procesul penal, dvs. sunteti in masura sa le stabiliti si sa le solicitati.
Aveti mai jos 2 hotarari in care s-au acordat daune materiale / morale si astfel puteti sa va faceti o idee in privinta criteriilor care au fost avute in vedere de instante la acordarea lor.

[ link extern ] /
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lovirea unui cadru didactic în instituția de învățământ Daria 21 Daria 21 As dori sa știu ce se poate face ,legal,în cazul în care o educatoare este lovită cu o matura în spate,pana aceasta se rupe,de către femeia de serviciu ... (vezi toată discuția)
Batut mar de 2 ori de aceasi persoana essse2003 essse2003 se intampla prima data in luna mai cand intro seara in incinta unui bar am fost lovit in frunte cu un \"box\" , am fost la urgenta si nu am scos certificat ... (vezi toată discuția)
Am fost batut, ce pot face Lucian16 Lucian16 Buna ziua! Acum doua zile am fost batut de 2 persoane majore (eu sunt minor) si in urma altercatiei m am ales cu o lovitura in Zona tamplei si cu o plaga la ... (vezi toată discuția)