Sunt doua chestiuni diferite..nu amestecati mostenirea tatalui cu cea a mamei d ecare nu poate fi vb ca e inca vie.
Mergeti si acceptati mostenirea tatalui, pe care o puteti dezbate sau nu, impreuna cu mama. Puteti sa o lasati pe a tatalui nedezbatuta, insa daca trec doi ani de la deces, veti plati in plus si impozit pe mostenire de 1%
Apoi, cand va fi vb de mostenirea mamei, o puteti sau nu accepta sau si daca o acceptati si are datorii, acestea le platiti doar pana la limita valorii mostenite, adica destul, cat valoreaza jumatate de casa.
Oricum, ce mosteniti de la tata, cel putin valoric, ramane intact.
Am apelat la un avocat si mi-a zis ca pot scapa de datorii daca se accepta sub beneficiu de inventar, iar acum citesc ca nu mai e in vigoare... Nu stiu daca am inteles bine dar mai mostenesc datoriile daca valoarea mostenirii e mai mica decat datoriile?
sper ca ati inteles dvs gresit si ca nu avocatul a scos pe gura asta.
Mostenirea e formata si din datorii si din active la pachet, deci nu puteti mosteni un bun si datoriile nu. Datoriile insa, se platesc doar pana la limita valorii bunurilor mostenite daca vreti sa pastrati bunul, iar daca nu se vinde la licitatie, dvs luati cat ar fi trebuit dupa tata, creditorii iau din partea mamei cat datora aceasta, iar daca ramane o diferenta, v-o da si pe aia.
Acceptarea sub beneficiul de inventar cum exista posibilitatea in vechiul cod civil sau acceptarea mostenirii pur si simplu sub noul cod, va protejeaza pt a nu plati mai mult decat ati luati. Nu mai platiti datorii daca acestea depasesc valoarea bunurilor ce au apartinut mamei.
In afara de asta, mama poate vinde apartamentul fara ca toti mostenitorii sa se prezinte?
Nu poate vinde aparatamentul fara sa dezbata succesiunea dupa tata.
Pana la urma, mama ce vrea? ca nu am inteles