avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort din culpa comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort din culpa comuna

buna seara. va rog sa-mi spuneti daca se poate divorta din culpa comuna chiar daca numai unul dintre soti a facut cerere? Pot sa introduc in actiune textul: " sa desfaceti casatoria din culpa comuna" ? va multumesc
Cel mai recent răspuns: cris_deo , utilizator 20:55, 25 Septembrie 2009
Nu este un articol anume, dvs. puteti cere culpa comuna, insa, paratul ( care devine reclamant prin intermediul cererii reconventionale) poate la randul sau sa ceara desfacerea casatoriei din vina reclamantului. In functie de probele pe care le veti prezenta instantei, pe care si paratul le va prezenta , instanta va decide din vina cui este. Sau , este posibil ca parata sa admita si ea culpa comuna si sa nu ceara altceva.
Exista un principiu de drept,acela ca "nimeni nu isi poate invoca propria turpitudine"(culpa).Prin prezenta sotiei care va administra probe,in actiunea introdusa de dvs.in functie de acestea,sau printr-o actiune reconventionala introdusa de aceasta,(unde tot de probatoriile administrate va depinde)poate fi demonstrata culpa comuna a partilor in desfacerea casatoriei
asta inseamna ca eu ca reclamant nu imi pot invoca si vina mea in desfacerea relatiei. insa daca cer divortul din vina paratei iar instanta v-a constata si vina mea imi va acorda divortul? as vrea sa stiu ce e mai mai bine sa fac , sa introduc actiune din vina paratei si instanta v-a constata si vina mea sau sa introduc actiune din culpa comuna ,nu stiu care ar fi mai bine.
Buna seara! Actiune de divort din culpa comuna este cel mai elegant mod in care se poate desparti legal un cuplu!Daca doriti eu va pot da articolele de lege care se pot invoca intr-un astfel de actiune de divort si anume : disp.art.37 al.2,art.38 al.1 si 4,art.40 al.1,art.42 al.1 Codul Familiei precum si pe cele ale art.607 si urm. din Codul Proc. Civila.:Insa aveti grija daca parata vine cu o cerere reconventionala ,in care solicita desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a dvs. puteti sa va modificati pozitia printr-o precizare de actiune. Nu conteaza foarte mult culpa intr-un proces de divort,este doar o chestiune de orgoliu ,insa daca dupa desfacerea casatoriei printr-o sentinta definitiva si irevocabila ,culpa exclusiva ar putea cantari mult intr-un eventual proces de partaj judiciar....BAFTA
Nu ati spus daca aveti si copiii minori rezultati din aceasta casatorie si de cand sunteti casatoriti.
Daca nu aveti copiii minori si a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei puteti divorta de comun acord.

Alte discuții în legătură

Divort mihali mihali Buna ziua, Revin cu rugamintea de a ma sfatui cum sa procedez in situatia urmatoare: 1. In cazul in care sotul meu nu doreste sa fie implicat in ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua, Ce diferenta este intre un divort din culpa comuna si unul din culpa sotului reclamat? Adulterul...simplu (adica fara parasirea domiciliului ... (vezi toată discuția)
Divort avantaje mirelba mirelba Buna ziua,as avea o intrebare:intr-un eventual proces de divort ar fi mai avantajat cel care depune primul actiunea sau nu are nici o relevanta? Sa astepte sa ... (vezi toată discuția)