avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum e legal - procedura respectare program de relatii ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum e legal - procedura respectare program de relatii personale

Bună ziua,
Vă rog să-mi spuneţi, cum este legal să procedez, ca să nu fiu acuzată de nerespectarea programului de relaţii stabilită prin sentinţă judecătorească?
Concret: sentinţa prevede că tatăl trebuie să preia copilul din primul weekend al lunii iulie, pentru o perioadă de 2 săptămâni şi din al treilea weekend al lunii august, la fel.
Tatăl copilului nu a venit să ia copilul, nu a anunţat că nu vine, dar nici că vine.
Copilul vrea la ştrand, vrea în excursie, eu îl ţin acasă, fiindcă poate vine tata şi voi fi acuzată că ascund copilul.
Cum e legal?
Mulţumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Iulie 2017
Martonze, utilizator
@asaofi, When, dragii mei, eu nu pot să anticipez ce ar fi făcut copilul nostru dacă tata ar fi venit; eu ştiu că avea bagajelul pregătit şi eu i-am spus că trebuie să plece cu tata, dacă vine să-l ia şi dacă vrea acasă, înapoi, să vorbească cu tata şi, cu siguranţă, acesta va ţine cont de dorinţele lui.
De ce as veni eu, ca tata, ca sa "iau copilul in vacanta" cand stiu ca se va isteriza si se va ascunde sub fusta mamei, conform aceluiasi si aceluiasi scenariu?

Să admitem ca ipoteză scenariul descris de dvs. (nu e cazul meu, fiindcă acel "fiecare weekend" s-a întâmplat ultima dată în decembrie 2015 :) ) ; dvs., ca tătici iubitori, nu vă puneţi întrebarea " oare cu ce am greşit? Cum să procedez să ne fie bine şi mie, şi copilului?" Că despre asta vorbim.( După jumătate de an în care nu a venit şi când a venit, cu mâna în c_r, fără măcar o acadea pentru copil, a venit cu încă doi hăndrălăi şi a ordonat să bag copilul pe bancheta din spate a maşinii condusă de unul din prietenii săi. Sincer, cred că nici nu voia să ia copilul, ci să aibă martori, fiindcă după câteva zile am primit citaţie de la Poliţie.)
În alte ţări, pentru asemenea situaţii, există soluţii alternative, adică întâlniri în locuri special amenajate, unde copiii şi părinţii sunt observaţi şi se depistează, cât de cât obiectiv, care e cauza refuzului copilului.
Nu mă poţi acuza pe mine, stimabile asaofi, că nu vreau "să dau" copilul, dvs. excludeţi orice altă variantă de cauză pentru refuzul copilului.Dvs. refuzaţi să credeţi că o executare silită, cu Poliţie, cu executor, cu Autoritatea Tutelară , făcută de un cvasinecunoscut copilului, în virtutea drepturilor de tată, poate traumatiza un copil pentru toată viaţa. Dvs. excludeţi că neglijenţa, abandonul abuzul psihic şi fizic asupra copilului poate cauza refuzul copilului.Este mai simplu să vă jucaţi de-a "Şi dau vina, şi dau vina, pe vecina".
Trist.
Ultima modificare: Marți, 4 Iulie 2017
Martonze, utilizator
Atunci...totul e ok...si nu inteleg exact de care lege va temeti.
Mă tem de executarea silită pe art.913, care nu ţine cont de cauze şi are efect :(
@martonze
Stati linistita. Tatal trebuie sa manifeste interes in a-si vedea copilul. Eu va spun de cazuri de tati care au mers nu exagerez de sute de ori la copil si nici macar nu puteau sa-i vada. Tati care đesi nu stau cu copilul de ani de zile platesc nu doar pensia dar acopera si alte cheltuieli. Tati ce daca aduceau ceva copilului la usa erau acuzati ca vor sa ii cumpere såu mai rau erau asemanati unor pedofili. Stiti ce inseamna sa mergi sa-ti vezi copilu de sute de ori ca constant si tot ce vezi e o persoana ce se interpune intre tine si copil ce te jigneste, reprosuri, tipa la tine si ranjeste cand copilul nu pleaca. Si nu va zic asta pentru a trezi compasiune (I couldnt care less de compasiunea unuia sau altuia) ci sa intelegeti cat de diferit este cazul dvs de al altor mamici unde nu putem vorbi asa aiurea de vina tatalui doar de dragul de a sustine parintele rezident.
Atata timp cat ati incurajat copilul sa plece cu tatal, cat ati pregatit copilul si bagajul aferent la ora care trebuia, nu vad ce vi s-ar mai putea reprosa.

Alte discuții în legătură

Program de vizită minor nerespectat de tata. există metode de a-l obliga să se conformeze hotărârii judecătorești? Bubbles2017 Bubbles2017 Buna seara ! Daca tatal copilului nu respecta programul de vizita hotarat de instanta judecatoreasca ce se intampla in acest caz ? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Program vizita minori- calcul zile AniOevet AniOevet Buna ziua, vreau sa va intreb cum se procedeaza in situatia urmatoare: - taticul va lua fetita dupa Paste si in weekendul legal, problema este ca una din ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna fara program de vizita andrep andrep Buna ziua!va rog frumos sa-mi spuneti daca nu am o hotarare prin care sa-mi pot vizita copilul dar am o hotarare in care am custodie comuna pot sa-mi vizitez ... (vezi toată discuția)