avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia anticipată parțială
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia anticipată parțială

Am 34 ani si 5 luni de contributiI platite,9 ani gr II si 61 ani varsta.pot cere pensionarrea anticipata partiala
Multumesc

Nu se poate sa va pensionati anticipat pentru ca nu aveti 35 de ani - stagiu complet de cotizare, conform actului normativ,

Legea 263/2010:
1 - Pensia pentru limita de varsta
Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Pensie anticipata cu penalizare de aproximativ 13,5%(in functie de luna nasterii).
Carp Mircea a scris:

Pensie anticipata cu penalizare de aproximativ 13,5%(in functie de luna nasterii).



Persoana in cauza nu a realizat stagiu complet de cotizare, adica 35 de ani, are sub 35 de ani.

Pensia anticipata sau anticipata partia se poate solicita doar cand am realizat stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipată
Art. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

Pensia anticipată parţială
Art. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2017
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
9 ani grupa II aduc un stagiu aferent de 2 ani si 3 luni(3 luni/an).
34 ani si 5 luni + 2 ani si 3 luni = 36 ani si 8 luni de stagiu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Carp Mircea a scris:

9 ani grupa II aduc un stagiu aferent de 2 ani si 3 luni(3 luni/an).
34 ani si 5 luni + 2 ani si 3 luni = 36 ani si 8 luni de stagiu.


Acum am vazut ca are 9 ani in grupa a doua, eronat raspunsul meu, stagiu complet de cotizare este peste 35 de ani si poate solicita pensie anticipat partial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala ddena ddena Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca exista si daca se aplica PENSIA ANTICIPATA PARTIALA, pentru varsta de minim 55 de ani si minim 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)