trandafir2 a scris:
Se poate renunta la dreptul de proprietate dobandit prin donatie (donatia fiind operatiunea juridica prin care se transfera dreptul de proprietate), pentru ca altfel nu si-ar mai fi batut legiuitorul capul sa scrie texte de lege precum "Proprietarul poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge ... dacă bunul este imobil, prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare." Acum depinde si "in favoarea" cui vreti sa renuntati.
@AndreeaCretu, sfatul meu este sa nu investiti in casa pana ce lucrurile nu sunt clarificate.
Da, poate renunta. Dar de ce nu precizati consecintele pana la capat si duceti persoana in eroare? Ca in atare situatie bunurile nu se intorc in patrimoniul donatorului, ci sunt preluate de comuna, oras sau municipiu.
Art. 889
Renunţarea la dreptul de proprietate
(1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.