avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Investiție în imobil donat de părinte cu probleme ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Investiție în imobil donat de părinte cu probleme bancare. Există riscul de a pierde casa?

Buna ziua. Prietenul meu a primit de la tatal sau o casa prin donatie. Acum problema este ca ne este teama sa investim deoarece tatal lui este cautat de o banca din afara tarii pentru a-si recupera banii. O alta problema este ca avem teama ca ceilalti doi fratii isi vor cere drepturile si vor ataca mai tarziu. Desi unul din frati a primit si el o casa tot de la tatal lor, prin vanzare-cumparare dar pe numele copilului lui. Iar cel de-al treilea frate a primit un apartament vanzare-cumparare de la mama lor dar pe numele copilului lui. Va rog sa ma ajutati cu informatii daca are rost sa investim acolo . Apropo tatal vrea sa stea in aceasta casa care i-a lasat-o (deja a inceput sa investeasca). Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
Admin, administrator
Nu poate renunta la donatie. Este totusi un act.
Poate sa vanda si puteti investi in casa fara nici o problema.
Se poate renunta la dreptul de proprietate dobandit prin donatie (donatia fiind operatiunea juridica prin care se transfera dreptul de proprietate), pentru ca altfel nu si-ar mai fi batut legiuitorul capul sa scrie texte de lege precum "Proprietarul poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge ... dacă bunul este imobil, prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare." Acum depinde si "in favoarea" cui vreti sa renuntati.

@AndreeaCretu, sfatul meu este sa nu investiti in casa pana ce lucrurile nu sunt clarificate.
Ultima modificare: Vineri, 22 Septembrie 2017
trandafir2, moderator
Actul de donatie poate fi desiintat prin actiune pauliana sau revocatorie,la cererea crditorilor ale caror interese pecuniare au fost prejudiciate.
E dificil de evaluat cum și ce se poate întâmpla, situația e complexă. E de interes de știut de ce au ales părinții să facă așa actele, diferit de la copil la copil. E important și regimul juridic al bunurilor donate, dacă erau proprietate personala a fiecărui părinte, intenția prietenului dv., intenția tatălui referitor la credit, scopul donației etc.
trandafir2 a scris:

Se poate renunta la dreptul de proprietate dobandit prin donatie (donatia fiind operatiunea juridica prin care se transfera dreptul de proprietate), pentru ca altfel nu si-ar mai fi batut legiuitorul capul sa scrie texte de lege precum "Proprietarul poate renunţa, prin declaraţie autentică, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil, înscris în cartea funciară. Dreptul se stinge ... dacă bunul este imobil, prin înscrierea în cartea funciară, în condiţiile legii, a declaraţiei de renunţare." Acum depinde si "in favoarea" cui vreti sa renuntati.

@AndreeaCretu, sfatul meu este sa nu investiti in casa pana ce lucrurile nu sunt clarificate.

Da, poate renunta. Dar de ce nu precizati consecintele pana la capat si duceti persoana in eroare? Ca in atare situatie bunurile nu se intorc in patrimoniul donatorului, ci sunt preluate de comuna, oras sau municipiu.
Art. 889
Renunţarea la dreptul de proprietate
(1) Proprietarul poate renunţa la dreptul său printr-o declaraţie autentică notarială înregistrată la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară pentru a se înscrie radierea dreptului.
(2) În acest caz, comuna, oraşul sau municipiul, după caz, poate cere înscrierea dreptului de proprietate în folosul său, în baza hotărârii consiliului local, cu respectarea dispoziţiilor legale privind transferul drepturilor reale imobiliare, dacă o altă persoană nu a solicitat înscrierea în temeiul uzucapiunii.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil dobandit prin donatie bgdan bgdan Buna ziua, anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de ... (vezi toată discuția)
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere din cauza ca am act de donatie Mary_1980 Mary_1980 Buna ziua, Sunt la ultima etapa a vanzari, incheierea contractului de vanzare-cumparare dar cumparatorul nu mai doreste sa cumpere findca a auzit ca ... (vezi toată discuția)
Probleme vanzare apartament (primit prin donatie) andycyo andycyo Buna ziua, Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)