Buna ziua.Tatal meu a decedat (era asigurat),iar ajutorul de deces l am solicitat de la firma la care lucra,stiind ca sunt obligati prin lege.Acestia mi au raspuns ca nu il pot acorda ei deoarece nu au stipulat in contractul de munca si nu il pot deduce ulterior de la stat. Informandu ma eu stiu ca doar ajutorul de inmormantare se stipuleaza in contract. Asadar m au indrumat sa il cer de la primaria de unde era arondat. Intrebarea este cine are dreptate? Multumesc!!
Primaria nu acorda asa ceva , decat in cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social.
Asa le am explicat si eu insa ei tot sustin ca nu imi pot acorda ajutorul de deces pt ca apoi ei nu il pot recupera de la stat din cauza ca nu au stipulat asa ceva in contractul colectiv de munca ,ceea ce mi se pare o aberatie atata timp cat sunt obligati prin lege..
Si eu ma refer la acelasi lucru. La ajutorul de deces care se acorda in baza Legii 263/2010. Cel acordat de catre stat prin angajator. Cei de la firma nu doresc sa mi l acorde spunand ca nu isi vor recupera banii.cei 3131 lei. Nu am pretentii la ajutor de inmormantare de la firma.
In speta:
- ajutorul de deces trebuie sa se achite de către angajator, în termen de 24 de ore de la solicitare, cu condiţia (bineînţeles) ca cererea de acordare a ajutorului de deces să fie însoţită de toate documentele necesare pentru a justifica dreptul la primirea ajutorului de deces.
- pentru recuperarea sumei de la Casa de pensii se va depune o Cerere insotita de documentele doveditoare:
- certificatul de deces;
- dovada efectuarii platii ajutorului;
- copie Declaratia 112.
Decedat
Marius1924
Buna ziua, vroiam sa va intreb: tatal meu era salariat la firma pantera guard, o firma de paza, iar problema se pune in felul urmator: tatal meu a decedat si ... (vezi toată discuția)