avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot intra in posesia unei părți a pensiei de urmaș ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot intra in posesia unei părți a pensiei de urmaș ?

Bună seara,vă deranjez cu o intrebare : tatăl meu a decedat acum 3 ani iar sotia lui a trecut pe pensia lui,eu ca fiu al lui am vreun drept din aceeasi pensie ? Precizez că am vârsta de 35 de ani,mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters444140 , utilizator 07:23, 21 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pensia de urmaş;

În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, copiii şi soţul supravieţuitor au dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:

Copiii:

până la vârsta de 16 ani;

dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;

pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.

Soţul supravieţuitor:

la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus;

indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;

indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;

care nu îndeplineşte condiţiile de mai sus, beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;

care are în îngrijire la data decesului susţinătorului unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.

Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie si îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sanda65 sanda65 Persoanele care sunt in proces de divort pot beneficia de pensie de urmas daca procesul nu a fost finalizat. Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas ont123 ont123 buna ziua. am 45 de ani si aproximativ 10 ani pe cartea de munca. sotul meu a decedat cu putin timp in urma la varsta de 63 de ani avand pe cartea de munca 36 ... (vezi toată discuția)