avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea texte, moncher, ... texte
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

texte, moncher, ... texte

O invitatie la discutie de la un prieten mi-a prilejuit observarea unuia din textele din Constitutie care mi-a starnit intotdeauna nedumerirea. Asadar ce o fi vrut constituanta sa zica prin:
"Fidelitatea faţă de ţară este sacră. (art. 54 alin. 1) ?" Sacru, conform DEX este ceva cu caracter religios, cu caracter sfant. Asadar cum trebuie interpretat art. 54 alin. 1 din Constitutie ? Ca fidelitatea fata de tara are caracter religios ? Ce cauta un astfel de text intre drepturile si obligatiile cu caracter juridic?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:12, 17 Octombrie 2009
legally a scris:

Pai daca nu iei acest termen literal si , asa cum imi imaginez ca isi dau seama majoritatea oamenilor , sensul cuvantului ,,sacru" , in acest context este pur metaforic , nu ai de ce sa crezi ca statul iti dicteaza ceva.
Si bun...adica acepti ca statul sa iti dicteze ordinea de drept , legile pe care trebuie sa le respecti, iar tu, ca bun cetatean, te supui, pentru a nu suporta rigorile legii. Si daca accepti toate aceste prevederi , de ce nu ai putea accepta si acest termen care, mie totusi mi se pare inofensiv . Ce anume ti se pare exagerat? mai ales ca sensul nu este cel literal, ca doar biserica a hotarat cu mult timp in urma ce anume este sacru si ce nu.
,,
Si atunci te intreb, JH, de ce oare nu te-ai simtit lezat si atunci ca regimul respectiv iti impunea cu m anume sa simti vizavi de apararea patriei ?


Pe atunci nu m-am simtit deloc lezat pentru ca eram prea tanar!

Abia cand am inceput studiul dreptului am inceput sa pricep cate ceva... Si abia cand am ajuns sa cunosc "live" legislatia altor state mi-am dat seama de cat de proasta si anacronica e a noastra Constitutie... desii se voia o Constitutie moderna! Daca si in 1991 ar fi fost ai nostri reprezentanti suficienti de destepti incat sa ia modelul parlamentului din 1866 (parca, insa nu mai sunt sigur de data), cand Constitutie belgiana a fost tradusa in romaneste, cred ca de multe tulburari ar fi fost scutita Romania. Insa nu, noi am fost originali... la noi dragostea si datoria fata de tara e sacra, nu ca la nenorocitii asta de capitalisti care se gandesc doar la profit!!!

Insa sa revenim...chiar tu singura ai recunoscut ca sacrul din textul respectiv e o metafora! Si atunci revine intrebarea: ce cauta o metafora intr-un text de lege? Constitutia nu e un text literar und sa introducem metafore, Constitutia e legea de capatai! Ori o lege trebuie sa fie clara, neechivoca si sa nu poata da nastere unor interpretari nedorite..
Texte... doar texte!!!

Cat despre Constitutia americana... sincer vorbind, americanii chiar nu sunt un model de urmat dipdv al legisatiei!
Un exemplu...
Stiai ca pana in 2001 Constitutia statului Texas prevedea expres ca una din obligatiile de capatai ale guvernatorului era sa apere statul sau de actiunile indienilor si ale altor bande de raufacatori???

Asta e doar un exemplu de legislatie americana... am o carte intreaga!!! Si mai vreo cateva sute de astfel de exemple alese de pe internet!


In completarea celor spuse pana acum, daca analizat cauzele derogatorii de nepedepsire ale infractiunilor impotriva sigurantei statului - nepedepsirea in cazul in care autorul, instigatorul si/sau complicele anunta autoritatile in timp util spre a fi impiedicata consumarea, sau insasi impiedicarea consumarii – poate observati cum autodenuntarea tradarii actioneaza oarecum ca o spovedanie, in urma careia te alegi cu o pedeapsa diminuata (pedepsirea tentativei, echivaland cu penitenta desemnata de preot).
Asta ca sa sa va descretesc fruntile un pic , bine-nteles
Si daca nu putem cadea de acord in privinta denotatiei/conotatiei “sacrului” constitutional – Socrate spunea(anacronic? nu stiu; dar sigur exagerat, in ceea ce ma priveste) “in fata zeilor si oamenilor ce judeca, patria este mai pretuita, mai sfanta, mai respectata decat mama, decar tata, decat toti strainii” – credeti ca o codificare a acestei valori sociale ar fi mai potrivita sub forma : Infidelitatea fata de patrie se pedepseste conform legii ? Mie mi se pare o formulare mult mai blanda si cu mai putina forta coercitiva, sincer… Indiferent daca I se adreseaza credinciosului, sau laicului…
Cred ca o formulare de genul:
"Fidelitatea fata de patrie este prima obligatie a fiecarui cetatean roman." era mai clara, mai laica si poate mai eficienta.
Yamy-yamy! Delicios subiect! Sa-mi mai spuna cineva acum ca in RO biserica este separata de stat! Exagerez, evident, dar…

Metafore foloseste si presedintele in functie, dar nu prea i se pare sacru ceva.

Adica, unui “ateu” nu i se aplica aceasta dispozitie constitutionala? Sau, daca am neobrazarea sa nu consider sacru acest pamant sunt un om rau? Dar, poate e sacru, pana la urma – sunt destule gangureli despre faptul ca RO e buricul pamantului, adevaratul taram al fagaduintei… Ooo fffi!
Bineinteles ca nu mi-as trada tzara (in general vorbind) si n-as conduce un tanc impotriva romanilor; dar sacru? O.K.

Ce se va intampla cand granitele se vor defiinta si va intra in vigoare o constitutie la nivel de UE? Ca asta se urmareste; nu? “Libertate, fraternitate..” :weg:

America… In filme toate personajele merg la biserica, “revin” in sanul bisericii etc s.a.m.d. – semn ca, de fapt, se incearca inocularea acestei traditii despre care – cand traiesti in N.Y., de exemplu – realizezi ca nu e o practica obisnuita. De fapt, merg la biserica extrem de putini indivizi – in special dintre cei care locuiesc in suburbii si vor sa se integreze in peisaj… pt ca sunt atat de snobi incat nu-ti vine sa crezi ca sunt reali!

Cat despre juramantul martorului… am folosit formularea laica: Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu… N-a comentat nimeni – pt ca e un drept fundamental.

De ce fidelitatea fatza de patrie sa fie prima obligatie a fiecarui cetatean roman? Cum ramane, atunci, cu aceia care muncesc – si platesc taxe – pe teritoriile altor state? De-ar fi cum zice in constitutie ar trebui sa intretina… patria… Sau, nu? Apoi, sa-mi fie cu iertare: mi-as sacrifica viata personala pt o asemenea obligatie, dar n-as mai da doi bani pe aceasta obligatie daca ar trebui sa salvez de la moarte o persoana draga… As trada patria fara sa clipesc… :"> in speranta ca salvez acea persoana draga: viata unei asemenea persoane chiar o consider sacra. Deh, devin lirica… pe Constitutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
Juramantul profesional!!!! star_chaser star_chaser Matei 5, 33-37: 33. Ati auzit ce s-a zis celor de demult: "Sa nu juri stramb, ci sa tii inaintea Domnului juramintele tale". 34. Eu însa va spun voua: Sa ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)