avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz în școală asupra copilului: a fost dus la ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz în școală asupra copilului: a fost dus la stomatolog și i s-a scos un dinte sănătos. Putem face plângere penală?

Buna ziua,
Am aceasta nelamurire: copilul a ajuns ieri acasa fara un dinte - SANATOS, spunand ca a fost luat de mana de catre invatatoare si dus la cabinetul stomatologic unde sa i se scoata acel dinte, apreciind ca trebuie scos. Nu am fost informati despre acest act, ca parinti, dintele era sanatos, copilul facand controale periodice la medicul dentist. Ce putem face? Putem lua vreo masura impotriva scolii? Mentionez ca am fost la scoala si am reclamat acest fapt, si ni s-a spus ca trebuia scos dintele. Nu mi se pare normal, sa intervi asupra unui minor chiar asa...Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Gexxe , utilizator 17:58, 22 Noiembrie 2017
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este un abuz in toata regula, ar fi trebuit sa va solicite consimtamantul, nu avea dreptul sa hotarasca ea in aceasta privinta.
Va multumesc. Insa ce pot face? Fac plangere penala? Impotriva scolii? Sau a cabinetului din scoala? Ieri am fost la medicul stomatolog al nostru care a constatat ca nu era necesar scoaterea dintelui. Insa acum nu stim ce avem de facut....cui sa ne adresam mai departe? Va multumesc....suntem atat de dezamagiti...
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangere penala impotriva tuturor celor care se fac responsabili de aceasta situatie.
Va multumesc. Trebuie sa si scriu despre ce infractiune este vorba? Si sa ii numesc pe toti cei vinovati? Sau asta va face politia?
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate sa o faca si organul de up, dvs descrieti exact faptele si respectati conditile de forma ale plangerii.
ART. 289 c.p.p.
Plângerea
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
#M2
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
#B
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
#M35
(11) Persoana care nu vorbeşte sau nu înţelege limba română poate depune plângerea în limba pe care o înţelege. Odată cu depunerea plângerii aceasta poate solicita ca, atunci când este citată, să primească şi o traducere a citaţiei.

Alte discuții în legătură

Plangere in locul parintelui. Narcisa_ Narcisa_ O functionara de la o institutie publica a abuzat in exercitarea profesiei sale fata de unul dintre parintii mei. Parintele meu e bolnav, nu doreste ca ... (vezi toată discuția)
Am încheiat colaborarea cu un stomatolog care, conform planului ... AliaXa AliaXa Am încheiat colaborarea cu un stomatolog care, conform planului de tratament, trebuia să-mi scoată 3 dinți, dar a scos 4 (2 simultan la ultima ședință). ... (vezi toată discuția)
Dobandirea autoritatii parintesti anda_miruna anda_miruna buna seara as avea nevoie din nou de ajutorul dvs. pe scurt: - in urma divortului s-a stabilit custodia comuna a fiului meu minor. - domiciliul ... (vezi toată discuția)