avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț. Poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei?

Buna ziua,
Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un apartament in rate, cumparat imediat dupa casatorie in rate pe 30 ani.
La intelegerea noastra am convenit sa ramanem eu si fetita nostra in apartament si sa preiau eu ratele (mentionez ca ma incadrez cu venitul meu) de acum inainte 20 ani cat a mai ramas din credit. acum ca divortul este pe rol si de comun acord va rog sa imi spuneti ce ar tb sa fac ca sa pot trece casa (contractul) pe numele meu. Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:54, 23 Noiembrie 2017
Ca sa puteti trece casa si contractul doar pe numele dvs. trebuie sa fie de acord banca.Numai banca este in masura sa modifice contractul.
Am fost la banca si banca nu face nimic fara hotarare judecatoreasca si abia atunci vom putea face contractul pe numele meu - este ca si cum as castiga la loto acum si as plati tot creditul si asa bunul se imparte pe din doua. Este la fel ca in prezent cand platesc eu ratele - ap tot in jumate se imparte.
Ori eu vreau sa devin proprietar - iar sotul sa nu mai figureze cu un credit ipotecar.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
mariaevelina, utilizator
Chiar daca veti obtine hotarare judecatoreasca banca poate sau nu sa refaca contractul doar pe numele dvs. Instanta nu poate obliga banca la nimic.
de la Banca ne-au spus ca, codul familiei nu da voi la ac schimbare de titular de contract si codebitor - prin statutul familiei.
Dar intrebarea mea este daca dosarul de divort este acum pe rol - cum se solutioneaza ac aspect legat de modificarea titularului de contract, sau ce tb sa fac eu ca sa imi usurez situatia si poate sa rezolv imreuna cele doua aspecte si divortul si contractul de casa.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
mariaevelina, utilizator
Divortul e una - partajul e alta .Prima data se solutioneaza divortul , apoi trebuie ca unul din soti sa deschida actiunea de partaj. Daca va intelegeti amiabil partajul se poate face si la notar. Cel care ramane cu apartamentul va trebui sa achite celuilat sot 50% din ratele achitate in timpul casatoriei. Apoi mergeti cu actele la banca si vedeti ce puteti face cu contractul de credit ca sa nu mai figureze si fostul sot.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2017
prepeleac, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj - credit prima casa Rikidone79 Rikidone79 Sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima casa\\". Eu sunt titularul creditului, iar ... (vezi toată discuția)
Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Lichidarea comunitatii de bunuri apartament ipotecat Mihaela20140 Mihaela20140 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar impreuna cu sotul meu prin care am cumparat un apartament. Anul acesta am divortat si dorim sa facem ... (vezi toată discuția)