salut!
va supun atentie urmatorul caz:
intr-o zi de vineri am luat o amenda de circulatie. plata ei am facut-o martea urmatoare, cand am socotit eu ca inca sunt 48 de ore si deci am platit jumatate din valoarea ei.
azi imi vine de la primaria de resedinta instiintare ca mai am de plata cealalta jumatate din amenda pe motiv ca am depasit 48 de ore.
intrebare: care este baza legala in ce priveste cazurile de amenzi primite vinerea, ziua de vineri si cea de luni sunt socotite 48 de ore? sau luni si marti? au dreptate? sau am eu dreptate?
O2/2001 - ART. 28
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
* in aceasta scumpa ordonanta nu imi spune daca cele 48 de ore sunt LUCRATOARE! probabil ca nu sunt... si in acest caz sunt doar 24 de ore lucratoare - adica ziua de luni - pt ca atunci zice ca se sfarseste termenul de achitare.. corect?
Bun: ati fost amendat vineri.
Termenul incepe: sambata si se sfarseste duminica, care nu e zi lucratoare.
Se prelungeste atunci pana luni la sfarsitul zilei de lucru.