avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract avocațial care nu îmi amintesc să fi avut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract avocațial care nu îmi amintesc să fi avut specificat și onorariu de succes, și la nu am toate chitanțele ratelor pe care le-am achitat. Ce pot face? Avocatul mă amenință cu executarea silită

in 2015 am vorbit cu un av. sa ma reprezinte intr-un dosar "litigii cu profesionistii" . ne-am inteles la o suma fixa pe care i-am achitat-o in rate dar pentru care mi-a eliberat o singura chitanta doar pentru prima rata. in 2017 s-a terminat procesul iar av. dupa ce hotararea a fost definitiva ,ma suna, si-mi spune ca este o problema cu onorariul . av a recunoscut ca i-am achitat in totalitate onorariul dar mai este vb de onorariul de succes de 10-20% . cand am cerut sa vad contractul mi-a spus ca nu-l are la birou iar cand am cerut chitantele pe sumele de bani pe care le-a primit mi-a spus ca nu mai are chitantierul . sunt de acord sa-i dau 10% dar nu-mi poate da chitanta , a spus ca face un act aditional contractului din care sa rezulte ca m-am achitat integral . ce pot face ?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Buna seara
Discutati cu el si platiti-va onorariile asa cum v-ati inteles.
E posibil ca daca ii tine altcineva contabilitatea toate actele sa fie la contabil.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs ar trebui sa aveti o copie dupa contract. Inteleg, nu o aveti, sa v-o arate el pe a lui ca asa v-ati inteles, atunci ii dati. Daca era in contract, va putea da si chitanta.
Multumesc de raspuns , am discutat si mi-am achitat onorariul asa cum a fost intelegerea iar despre cei 10sau 20% nici vorba sa fi stiut pana la definitivarea hotararii. gresala a fost a mea ca am mers pe incredere in acest om si nu i-am cerut de la inceput contractul si chitantele de fiecare data cand i-am platit . de ce nu doreste, ca pentru suma de banii pe care mi-a cerut-o suplimentar , sa-mi elibereze chitanta ? daca ii tine altcineva contabilitatea nu se poate scoate acele chitante din urma? iertati-ma dar modul in care procedeaza ma duce cu gandul la incalcarea codului deontologic al profesiei . ma intreb : daca in lipsa acelor chitante eu devin cotizant permanent ?

Multumesc pt raspunsul obiectiv. da, nu am contractul si nici nu l-am vazut , referitor la "onorariul de succes" nu a fost vb . despre acest lucru am fost anuntat luna trecuta.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu ati vazut contractul cum l-ati semnat ?:) Oti avea contract sau nu ?
Asa cum stiti de onorariu in suma fixa fara sa fi vazut contractul, asa ati fi stiut si de acel procent ca onorariu de succes. Asta inseamna ca nu ati discutat si daca exista vreun contract, l-a inserat fara acceptul dvs. Si apoi, e 10 sau 20 %, cat aveti de dat ?
Nu mi se pare fair cum procedeaza av dvs. Onorariile se discuta si se semneaza la inceput, trebuia sa va dea o copie de contract.
Nu as lua in seama o astfel de cerere, sa va arate macar contractul , care daca exista constituie titlu executoriu, sa vedeti exact cum " v-ati inteles", si sa va dea chitante pt ce platiti ca sa nu va treziti "cotizant", asa cum bine ati zis ( nu ati fi primul caz)
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gabriel Klein Kiritescu a scris:
E posibil ca daca ii tine altcineva contabilitatea toate actele sa fie la contabil.

Pff ...ce-am mai ras! Un extras din legea avocatilor ne spune asa: Avocatul va ţine o evidenţă strictă a contractelor încheiate într-un registru special şi va păstra în arhiva sa un exemplar al fiecărui contract şi un duplicat sau o copie a oricărei împuterniciri de reprezentare primite în executarea contractelor. Contractul de asistenţă juridică trebuie să cuprindă în mod obligatoriu mai multe elemente, printre care si onorariul.

@ ionescumihaivasile, sunteti intr-o situatie problematica pentru ca ati dat banii fara chitanta, mare greseala. Daca va incalzeste, trebuie sa stiti ca nu sunteti nici primul nici ultimul in aceasta situatie. Acum, puteti doar sa va folositi de orice proba considerati si sa faceti o reclamatie la Barou. Contestațiile și reclamațiile privind onorariile se soluționează de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului, a cărui hotărâre este definitivă.
Tot legea avocatilor ne spune ca la cererea oricăreia dintre părţi, contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţionează de decanul baroului, prin decizie motivată, după ascultarea părţilor. Soluţionarea contestaţiilor şi reclamaţiilor se face prin aplicarea principiului medierii şi prin încercarea de conciliere a părţilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării contestaţiei sau a reclamaţiei. Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului de partea interesată. Consiliul baroului hotărăşte cu privire la legalitatea şi temeinicia deciziei decanului fără participarea la vot a acestuia. Părţile interesate pot fi invitate pentru a da lămuriri şi explicaţii. Consiliul baroului se pronunţă în termen de cel mult 30 de zile de la data sesizării, prin hotărâre motivată, care va fi comunicată în cel mult 15 zile de la data pronunţării.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2018
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme cu un avocat alianastasia10 alianastasia10 Avand o mare problema cu o firma de leasing,am mers la un avocat. Am dorit sa deschid un proces,avand toate actele necesare. Acocatul mi-a cerut 1000 euro ... (vezi toată discuția)
Contract între avocat și client Liviuradu Liviuradu Contractul dintre avocat și client trebuie înregistrat la finanțe sau în alta parte? (vezi toată discuția)
Avocatul ne-a cerut să semnăm două contracte necompletate, cu scuza că a fost prea ocupat, iar după aceea a susținut că am semnat doar unul. cum aș putea să-l reziliez? Încă nu a depus dosarul nicolici32 nicolici32 Buna seara, am avut un proces de locuinta pe legea 112 pe care l-am pierdut iar acum pregatesc actele pentru despagubire cu ministerul de finante, am avut o ... (vezi toată discuția)