avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am contractat o lucrare cu o firmă de renovări și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am contractat o lucrare cu o firmă de renovări și întâmpin o mulțime de probleme. Cum aș putea să le rezolv?

Buna dimineata! Am si eu urmatoarea dilema: pe data de 1 noiembrie am incheiat un contract cu o firma pt a-mi renova apartamentul. Devizul de plata a fost de 12000 lei. Ulterior, s-au mai adaugat 2500 lei pt renovarea altei bai, fara ca acestia sa mai fie stipulati in contract. Pana la aceasta data, le-am platit 10500 lei, lucrarea fiind gata in proportie de 70%, ei solicitandu-mi banii in avans mereu, desi in contract scria ca plata se va face dupa fiecare parte a lucrarii. Aveau stipulat in contract ca daca vor depasi termenul de 1 decembrie, sunt obligati sa imi ramburseze 10% ca dauna de intarziere... suntem in 10 ianuarie si inca mai avem mult. Aseara am fost amenintata de cel care coordoneaza firma, ca daca astazi nu le platesc 800 lei extra, pe 4 mp de masca din rigips (pretul pietei pt executarea unei masti fiind de max 36 lei pe mp), plus inca 2000 din suma din deviz, ei vor desface ce au lucrat, pt ca pana la plata integrala a lucrarii, ce s-a facut acolo apartine firmei. Pe proprietatea mea, cu materialele mele, si ca le-am platit deja 10500 lei, ei ma ameninta in acest hal...
imi este teama sa mai colaborez cu ei, plus ca imi cer sume exorbitante pt aceste masti, si tergiverseaza lucrarea.
Va rog sa imi dati un sfat cu ce pot face, va mentionez ca nu am platit tva pe suma pe care le-am platit-o deja, nu am chitanta/bon... am ajuns sa stau cu teama si sa imi pazesc peretii :(
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:33, 13 Ianuarie 2018
Multumesc mult. Contractul are doar data de incheiere. Da, intr-adevar sunt singura, sunt studenta in Franta, si am avut apartamentul mostenire, am crezut ca il pot renova fara batai de cap, de aceea am optat pt o "firma".
Voi apela la cele recomandate de dvs... sper sa fie bine... plus, vor sustine ca ei m-au intrebat daca vreau factura cand le achitasem 50%, dar voiau sa le dau tva-ul in plus, pe motiv ca nu mai aveam cash la mine, mi-au spus ca imi fac factura la sfarsit cand calculeaza tva.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
Cupcake, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei, am nimerit una din doua! :)

De regula astfel de "meseriasi" profita de femei pe motiv de "nepricepere", persoanele mai in varsta (F) sunt si mai usor influentabile "lasa, maică, uite 10 lei sa-ti iei o bere, etc., etc.

Ei pot sustine orice, si ca v-au renovat gratuit apartamentul.
Au obligatia sa incheie act justificativ la incasarea banilor si nu la optiunea clientului.

Ce TVA sa calculeze, e matematica de clasa pregatitoare, se inmulteste suma totala cu 19 si se imparte la 119 si ala e TVA-ul!

12000 x 19 / 119 = 1915.96 lei TVA

Dar va repet, sunteti PF si nu aveti absolut nicio treaba cu TVA-ul, chestiile cu TVA-ul se aplica intre firme, e o intreaga poveste care nu va priveste!

Acum, ca am aflat cu ce va ocupati, sunteti in RO sau in FR?
"Meseriasii" au cheia de la apartament ptr a renova sau le asigura accesul o persoana cunoscuta ?

Nu vreau sa fac iar vreo presupunere ca nu sunt Mafalda dar daca nu sunteti in RO iar cheia se afla la ei atunci le transmiteti de urgenta ca le interziceti sa mai intre in apartament iar daca o vor face veti sesiza autoritatile pentru violare de domiciliu.
Le transmiteti cat mai urgent o notificare pe email in acest sens.
Daca nu au adresa de email le transmiteti pe whatsup.

Contractul daca are numai data se poate presupune ca nu este inregistrat la ei, il pot rupe oricand.

Aveti un exemplar original cu stampila si tot ce trebuie sau o copie?

In contract sunt trecute toate datele de identificare ale firmei, denumire, adresa, CUI, nr de inreg. la Reg. Comertului (J), date de contact (tel, fax, email)?

Puteti verifica firma pe site-ul Ministerului de finante, sa vedeti daca este activa, in faliment, in insolventa, introduceti CUI-ul firmei aici

[ link extern ]

Daca nu are CUI-ul inscris in contract o cautati pe guagal dupa denumire "cui xxxxx" si in mod sigur o veti gasi, asta in cazul in care firma chiar exista si nu sunt niste "meseriasi" la negru care fac evaziune la greu.

In urma discutiilor purtate cu ei ieri, se purtau de parca nu ma amenintasera cu o zi inainte, ei continua lucrarea. Le-am achitat inca 2000 lei, deci in total 12500 din 14500. Problema este la aceasta factura. Ei imi cer tva-ul in plus, respectiv inca 19% din suma totala. Este enorm de mult 17000 lei pentru renovarea, si asa nesatisfacatoare si tergiversata a unui mic apartament. Ii pot actiona in vreun fel pentru faptul ca ei nu mi-au calculat pretul inclusiv tva pt mine, persoana fizica? Presupun ca asta a si fost motivul pt aceasta fapta a lor, sa nu plateasca niciun leut la stat.
Va multumesc din nou
Sa inteleg ca au acces in apartament daca isi continua lucrarile.

Haideti sa discutam (intrebam/raspundem) punctual.

1. Contractul pe care il aveti "in mana" este original? Firma are datele de identificare de mai sus, numele administratorului, semnatura si stampila in original?

2. Cum este trecut pretul (valoarea) contractului?
Se specifica dupa pret "inclusiv TVA", "exclusiv TVA"?
In cazul contractelor incheiate intre profesionisti (asa se numesc firmele) si persoane fizice preturile sunt cu TVA inclus.

3. Ce este prevazut la modalitatea de plata?

4. Ce este prevazut la obligatiile partilor?

5. Sunt prevazute conditii de modificare a pretului (valorii) contractului?
Daca da, care sunt aceste conditii?

6. Pana in prezent cate plati ati facut si cum?
Numerar sau/si prin transfer bancar?
Ati primit vreun document de incasare a banilor, respectiv, chitanta?
Ati afirmat ca ati avut un martor. Au fost martori la fiecare plata facuta numerar?
Cine a/au fost martorul/martorii, persoane cunoscute dvs sau angajati ai firmei?

7. Ce documente sunt prevazute in contract ca va vor fi predate la finalizarea lucrarilor (declaratie de conformitate, certificat de garantie, certificat de calitate)?

8. Ce garantie este prevazuta pentru lucrari?

9. Unde ati gasit "meseriasii" astia? V-au prezentat ceva recomandari, au vreun site, etc? Sau au fost recomandati de vreo cunostinta?

Ca sa ne intelegem si sa nu ne mai repetam, nu aveti ce TVA sa le platiti, le platiti numai pretul care apare la rubrica "Valoarea contractului" si eventual sume prevazute a fi platite suplimentar dar numai justificat.

1. In contract sunt trecute toate datele firmei, adresa, CUI, reprezentant. I-am contactat in urma unui anunt gasit pe OLX, recomandarile cunostintelor aveau alte lucrari.
2. Am contractul original, este semnat in 2 exemplare.
3. In fisa produsului, sunt explicate o parte din manoperele pt pare am batut palma, pretul fiind prezentat la mp. Iar la valoarea estimativa este trecut 14500 lei + tva. Atat
4. Le-am facut 5 plati in valoare de 11500 lei, pana acum, la toate dintre ele a fost martora o cunostinta, iar la 2 dintre ele muncitorii.
In aceste conditii, daca este specificat valoarea estimativa 14500 lei+tva, e corect cum au procedat?

Alte discuții în legătură

Tva lucrare hidroizolatie??? catalinaionescu catalinaionescu Buna ziua! La blocul nostru s-a efectuat o lucrare de hidroizolatie. La prezentarea ofertelor in comitet, firma care a si executat lucrarea avea pretul si ... (vezi toată discuția)
Schimbare acoperis - inselaciune sau nu mitachealina mitachealina O firma de renovari in constructii ne-a schimbat acoperisul casei cu o echipa de 7 oameni. Oferta initiala a devenit cu 38% mai scumpa la sfarsitul lucrarii, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatie acoperis de tigla geo28 geo28 Buna ziua,am niste nelamuriri legate de reparatia unui acoperis de tigla si de felul cum trebuie sa fie impartita pe apartamente contributia pentru acoperis, ... (vezi toată discuția)