avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Daună totală după accident auto, probleme cu ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Daună totală după accident auto, probleme cu asigurătorul care a subevaluat mașina mult sub valoarea de piață. O pot evalua altundeva?

In data de 17-12-2017 am avut un accident in care un sofer beat a lovit in total 5 masini eu am fost al 3-lea lovit in stanga spate dupa care s-a rotit la 180grade si l-am lovit din nou cu fata, in auto eram eu sotia si fica de 1 an, in incident nu s-au inregistrat victime. In data de 21-12-2017 am deschis dosarul de dauna si au fost evaluate pagubele in prima evaluare verbal constatatorul a spus ca masina se duce in dauna totala(masina este un passat din 2013). Dupa cele auzite am stat sa procesez informatiile cateva zile si in data de 29-12-2017 am cerut pe mail sa m-i se comunice suma maxima asigurata lucru care l-am tot cerut la call center si pe mail. in data de 9-01-2018 a fost facuta o reconstatare in service(din pacate partener asirom) dupa inca cateva zile buna si insistente la call center si mail asirom a comunicat doar cu service-ul fara ca eu sa stiu si le-a spus ca auto este declarat dauna totala. Aceasta informatie am aflat-o de la un angajat al serviceului si nu de la asirom. dupa aceasta veste am solicitat in o data valoarea maxima de asigurare ca nu imi fusese comunicata raspunul celor de la call center a fost ca nu se cunoaste aceasta valoare, cu toate ca ei au declarat auto dauna totala. in cele din urma dupa multe mailuri si telefoane am primit un calcul pe mail (un mail sec) in care se aflau doua fisiere PDF unul cu calculul valorii de piata si unul cu devizul facut surpriza sumele sunt aproape identice. Masina a fost cu mult sub evaluata, adica a fost evaluata la 9348eur ceea ce este foarte putin am solicitat sa se faca o reevaluare si sa se ia in considerare si dotarile suplimentare care le-am pus pe masina ele fiind piese originale(parkassist 2.0 o alta navigatie OE RNS510, si camera marsalier) raspunsul venit pe mail a fost doar ca ei nu iau in calcul dotarile suplimentare, este corect, deoarece este tot o paguba suferita. Eu nu stiu cum a fost facuta evaluarea autoturismului cand valoarea de nou este 35.586eur plus dotari suplimentare montate in fabrica de 7.207 deci o suma totala de 42.793eur cum au ajuns la suma de 9348 nu stiu este foarte putin tinand cont ca pe piata nu pot gasii o alta masina cu dotari si caracteristici siilare sub 12500eur. Va rog daca ma puteti ajuta cu sfaturi si eventual un alt calcul pentru valoarea de piata a vehiculului.
In alta ordine de idei eu al solicitat sa se faca si o oferta pentru regie proprie ceea ce nu a fost acuta, mi-au fost date doar doua variante, sa iau suma maxima asigurata ceea ce inseamna valoarea de despagubire + valorificarea epavei=9348eur sau sa repar auto pana la valoarea de 9438eur dar sa dovedesc cu facturi si bonuri fiscale si sa se constate reparatia.
Va rog sa ma ajutati daca se poate eu nu pot sa imi achizitionez un alt autoturism cu aceleasi caracteristici.
Cum pot sa obtin si alta evaluare a valoarei maxime de piata?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: asfalttango , utilizator 22:07, 15 Septembrie 2020
Puteti apela la serviciile unui expert evaluator auto urmand sa comparati cu datele furnizate de societatea de asigurari.
Multumesc de indrumare am sa caut evaluator, dar evaluarea lui v-a fi luata in considerare sau o fac doar pentru mine?
SI mai am o intrebare faptul ca Asirom a scos la licitatie autoturismul meu ca sa afle valoarea fara acordul meu, nu incalca dreptul de proprietate?
O astfel de evaluare ar putea sa va fie de ajutor intr-o eventuala actiune civila impotriva societatii de asigurari. Avand un astfel de document ati putea trece peste solicitarea unei expertize auto privind VMD.
In primul rand pt. a vedea cum au ajuns la o asemenea valoare, solicitati-le oferta JUSTIFICATA. Potrivit prevederilor legale, au obligatia sa va inainteze o asemenea oferta, cu modalitatea de calcul. Valoarea de piata se afla introducand datele despre auto in "sistemele specializate" pe care si expertii tehnici auto si nu numai detin acest program.Dar sa va demonstreze cum au ajuns la o asa valoare. Transmiteti-le sa nu mai fraiereasca persoane pagubite, intrucat dotarile auto trebuiesc luate in calcul la stabilirea valorii de piata, evident! Daca apelati la un exp./ evaluator pentru a va calcula valoarea de piata si VMD va poate ajuta da, si pe Instanta, dar expertiza tot se va dispune in Instanta, cu aceleasi obiective. In practica asiguratorul mai face oferta inainte si necunoscator fiind te trezesti cu o cerere de despagubire sa o semnezi. Dar la fel de bine se poate astepta dupa o oferta mult si bine, daca nu se depune in prealabil cerere de despagubire, intrucat asa prevede legea- se depune cerere de despagubire si in max 30 zile se asteapta oferta JUSTFICATA! Iar ref.la "licitatie" , potrivit prevederilor legale, asa se afla val. Epavei.
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2018
Diana Cioroiu, Avocat
Multumesc inca o data de informatii. Inca nu au inaintat o oferta dar mi-au trimis o modalitate de calcul a epavei in care nu sunt incluse dotarile pe care eu le-am adaugat dupa data achizitiei. Dar din acea evaluare facuta in software DAT romania nu inteleg mai nimic in primul rand auto este evaluat in doua "rubrici" o data este auto standard si inca o calculatie dotari suplimentare. In acele dotari suplimentare apar dotariile cu care auto a iesit de pe linia de productie si sunt evaluate la aproximativ 7200 eur dar dupa din calculele lor care nu sunt detailiate ce coeficienti au calculat din 7200 eur in ziua producerii accidentului erau evaluate la aprox 400eur nu stiu cum s-a ajuns acolo. din pacate nu pot adauga un pdf aici.
Cat despre cererea de despagubire exista o cerere initial din data de cand am deschis dosarul dar atunci se credea ca e reparabila si pe cerere este trecut contul unitatii reparatoare, dar totusi exista o cerere si trebuia sa primesc o oferta concreta prin posta aut trecut mai mult de 30de zile dat fiind ca dosarul a fost deschis in data de 21-12-2017. Nici pana la ora actuala nu s-a terminat licitatia autoturismului eu cat mai astept sa aflu oferta si ce pot face in cazul acesta?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Reparație auto sau daună totală? Marius Obreja Marius Obreja Bună seara, Am fost implicat într-un accident în data de 4 luna aceasta, mai exact am fost lovit din spate. Cel vinovat avea RCA la Asirom, am făcut ... (vezi toată discuția)
Rca daună totală: asigurătorul mi-a cerut omologarea rar pentru instalația gpl, omologare pe care nu o am. este posibil să nu fiu despăgubit din cauza instalației: Camelia299 Camelia299 Buna ziua, Am o nelămurire in cazul unei daune totale, daca ma puteți ajuta Dețin o mașină marca BMW seria1 an 2005 care a fost încadrat la dauna ... (vezi toată discuția)
Daună totală economică în urma unui accident de circulație: cei de la service mi-au spus că mașina va fi scoasă la licitație. ce sumă primesc la final? d3nys d3nys Buna ziua . am avut un accident si sa rezultat dauna totala economica suma maxima pe deviz fiind de 15700ron . Am fost la eie cu devizu de la serice si mea zis ... (vezi toată discuția)