avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Relatia cu autoritatile Amendă pentru încălcarea vitezei legale în Italia, ...
Discuție deschisă în Relatia cu autoritatile

Amendă pentru încălcarea vitezei legale în Italia, primită la 7 luni de la comiterea faptei. Am șanse de câștig dacă o contest?

Buna ziua. Am inchiriat o masina in luna iunie 2017 in Italia si astazi am primit o scrisoare de instiintare de la Politia din Venetia ca am primit amenda pentru incalcarea vitezei legale. Mentionez ca data constatarii este 29 iunie 2017 si eu am primit astazi 29 ian 2018, dupa 7 luni instiintarea de incalcare a vitezei legale si ca o pot contesta. Exista un termen de prescriere in situatia in care nu sunt instiintat? Stiti ca in Romania, daca in termen de 6 luni de la constatarea contraventiei nu esti instiintat, PV se prescrie. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: rozalia67 , utilizator 21:05, 27 Noiembrie 2018
Bună ziua, mă aflu în ceeaşi situaţie veneţiană, ca turist, cu o depăşire cu 3 km/h în 25 iunie 2017 pentru care mi se solicită 57.80 euro in termen de 5 zile de la data primirii notificării, care este 2 februarie (azi e 6 februarie). Formularul online mă obligă la plata a 57.80 euro (plus 1.35% comision), ceea ce nu este acceptabil. În cazul în care nu plătesc în termen de 60 de zile se ridică la 101.30 Euro. Adică ei deja m-au băgat direct în cele 60 de zile.
Totuşi, conform altor materiale publicate pe acest site, fără a se specifica exact legile citate, "daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu se comunica contravenientului in termen de 2 luni de la data aplicarii sanctiunii, atunci executarea sanctiunilor se prescrie. Aceasta deoarece comunicarea actului in afara teritoriului Romaniei presupune o perioada mai mare de timp, fapt pentru care majorarea termenului de comunicare este necesara in vederea asigurarii unei perioade de timp suficiente pentru a nu atrage anularea efectelor actului si a nu face inutile costurile suportate de institutiile publice pentru astfel de operatiuni."
Deci care este adevărul?
În eventualitatea transmiterii amenzii către autorităţile din România, se intră sub incidenţa celor 2 luni sau nu?
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
DanUM, utilizator
Am greşit suma în termen de 5 zile, era de 45.50 euro. Am reuşit prin email sa aflu că suma se poate introduce manual dacă în formularul de plată se trece data primirii notificării şi nu data comiterii contravenţiei care forţează formularul la suma "de 60 de zile". Comisionul plăţii online a fost de .061 Euro, deci sub un comision de transfer bancarîn euro în contul trezoreriei veneţiene.

În continuare aş vrea să aflu povestea celor 2 luni de prescriere menţionate în comentariul de mai sus, deşi garantez că nu va mai fi o "data viitoare" şi voi evita zona Veneţia în care am văzut ce era de văzut.
Buna ziua. Nu scrie in legea 5/2014 termenul in care trebuie sa fii instiintat de autoritatile din Romania. E foarte ciudat ca amenda se primeste direct acasa si nu prin DRPCIV. De fapt termenul de 2 luni se refera la faptul ca daca nu esti acasa cand vine posta, plicul se returneaza si costurile cu retrimiterea lui de catre autoritatile straine e mai mare decat costul amenzii. In acest caz, autoritatile straine nu mai trimit instiintarea acasa. Ramane acum problema cu deplasarea din nou in Italia. Conform legislatiei rutiere, o amenda se trimite la nerezidenti in termen de 1 an de la data savarsirii. Deci daca in 2 luni de la identificare nu ai primit amenda ptr ca nu ai fost acasa, e posibil ca atunci cand mergi din nou in Italia si nu s-a implinit 1 an de la inregistrarea amenzii, sa fii oprit la vama si sa te puna sa platesi suma majorata.
Buna ziua,
Sunt rezident in romania si am primit si eu o instiintare ca am depasit viteza in italia, regiunea Padova. Problema este ca am primit instiintarea dupa 394 de zile de la data producerii contraventiei. in cazul asta, conform celor spuse de dumenavoastra mai sus, se aplica prescrierea?
da. Conform celor spuse de roberto92 (mai sus in 29 ianuarie) codul rutier italian prevede urmatoarele: Art. 201 din Codul Rutier Italian prevede termenele de prescripție pentru înștiințarea (așa-zisa ”notifica”) relativă proceselor verbale emise pentru violarea normelor de circulație rutieră.

Acestea decurg de la data abaterii sau, în cazuri excepționale, de la data identificării proprietarului. Termenele sunt:

- 90 de zile pentru rezidenții în Italia
- 360 de zile pentru rezidenții altor state
In situatia asta se poate trimite o adresa primariei si politiei care a dat amendat in care trebuie explicat ca s-a prescris termenul conform art 201. Trebuie trimise copii dupa procesul verbal si dupa plic (pentru a se vedea data sosirii) si documentele de identitate (pentru a arata ca sunteti nerezident). Adresa trebuie sa fie in italiana. Mai bine iei legatura cu roberto92 poate va ajuta el sa o scrieti. Poate fi abordat in conversatiile de mai sus. O zi buna si sper sa fie bine.

Alte discuții în legătură

Prescriere amenda viteza in italia Bgd30 Bgd30 Buna seara! Am primit o instiintare de contraventie de la politia locala a unui oras din Italia, prin care mi se comunica ca am depasit viteza legala cu ... (vezi toată discuția)
Amenda circulatie italia CsmR92 CsmR92 Buna ziua, am fost in italia cu masina inscrisa in romania (pe numele cuiva din familie) si ieri am primit o instiintare de la o firma (pro kolekt) care imi ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera prin posta georderik georderik am primit azi 14.05.08 o "comunicare" din 05.05.08 in care sunt anuntat ca masina a incalcat regimul legal de vitezaza in localitate si a fost inregistrata cu ... (vezi toată discuția)