avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai au dreptul firmele de plasare a forței de muncă ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai au dreptul firmele de plasare a forței de muncă în străinătate să perceapă taxe de la solicitanții de locuri de muncă?

Bună ziua.
Am înteles că, recent,a fost modificată Legea 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate astfel încât, firmelor de plasare a forței de muncă în străinătate nu le mai este permis să perceapă taxe de niciun fel pentru serviciile de mediere. Ce prevăd, concret, aceste modificări și când intră în vigoare? Care sunt sancțiunile prevăzute de lege pentru nerespectarea acestor prevederi? Care sunt autoritățile statului care pot aplica aceste sancțiuni?
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 6 Februarie 2018
Legea nr. 156 din 26 iulie 2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate
art.8
...
(5) Agenții de plasare efectuează în mod gratuit activități de mediere a cetățenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de la aceștia de comisioane, tarife sau taxe.

art. 13
(1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:
a) exercitarea de către agenții de plasare a forței de muncă a activității de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, cu încălcarea prevederilor art. 8-10, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
......
(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul din cadrul Inspecției Muncii, împuternicit în acest sens.

In speta, adresati-va ITM-ului/Inspectiei Muncii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere agentie de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate Vale22 Vale22 Buna ziua, As dori sa apelez la bunatatea si sacrificiul a 3 minute din timpul dvs. ptr a va intreba: Pot deschide un SRL cu cod caen specific agentiei ... (vezi toată discuția)
Acreditare furnizor anofm CristianaGh CristianaGh Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie - o companie cu domeniul de activitate principala 7810 - Plasare de personal, isi doreste sa devina ... (vezi toată discuția)
Codul caen 7810 ca activitate principala la intreprinderea individuala FlorinCarare FlorinCarare Am o intreprindere individuala cu obiect de activitate principala 7810 - \\"Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca\\". Intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)