avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e forma legală: sponsorizare sau donație?

Buna ziua!

Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele indreptatite sa faca sponsorizari. Am auzit varianta conform careia un ONG poate oferi bani unei persoane fizice doar sub forma de donatie, nu sub forma de sponsorizare.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 10:46, 30 Martie 2024
Da, pot sa faca sponsorizari:

Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea

(1) Sponsorizarea este actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.
(2) Contractul de sponsorizare se încheie în formă scrisă, cu specificarea obiectului, valorii şi duratei sponsorizării, precum şi a drepturilor şi obligaţiilor părţilor.

Multumim mult! O zi placuta!
Un ONG nu are rost sa faca "sponsorizari" pentru ca ele sunt specifice platitorilor de impozit pe profit sau pe venit, care nu pot (sau e discutabil daca pot) sa faca donatii. Un ONG e normal sa faca donatii, nu sponsorizari, catre persoane fizice sau alte ONG.
Pe de alta parte, e adevarat ca si persoanele fizice pot fi beneficiari ai sponsorizarilor, dar in conditii mult mai restrictive decat ONG-urile. De aceea in principiu daca sponsorizarea ar veni de la un ONG, mai bine se face donatie.....
Nu vad nicio ratiune sau avantaj ca un ONG sa transfere sume sau bunuri catre o persoana fizica sub forma de sponsorizare si nu de donatie...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum am scris mai sus, sponsorizari pot face si ONG-urile. Codul Fiscal nu reglementeaza sponsorizarea, ci aplica un mod de reducere a impozitului pe profit pt sponsorizari. Nu sunt specifice in nici un fel platitorilor de nici un fel de impozit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
Diferenta vine din regimul juridic foarte diferit intre contractul de sponsorizare si contractul de donatie. COntractul de sponsorizare este in principiu un contract oneros, pe cand cel de donatie este prin definitie unul cu titlu gratuit. Cum de regula ONG-urile fac ceea ce fac pt terti cu titlu gratuit (exceptie fiind activitatile economice directe, dar ele trebuie sa fie cu caracter subsidiar), firesc este sa faca acel transfer de elemente patrimoniale cu titlu gratuit, nu oneros, si de aceea se preteaza mai bine un contract de donatie decat unul de sponsorizare, desi desigur e legal si unul de sponsorizare. Sunt deci chestiuni in primul rand juridice, nu contabile sau fiscale, de aceea scapa adesea celor care sunt din mediul financiar-contabil....

Alte discuții în legătură

Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Ong poate sponsoriza/dona către pers fizica? Ovidette Ovidette Bună ziua. Un ONG a primit o sponsorizare mai mare din partea unei firme (din impozitul pe profit) și dorește sa redirecționeze o parte din aceasta către ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda sponsorizarea? Ramona24 Ramona24 Buna ziua. In ce conditii un SRL poate acorda sponsorizare fie in bani fie in produse? (vezi toată discuția)