Buna ziua,
Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in prezent. Intrebarea mea este daca putem da angajatorul in judecata in mod colectiv sau trebuie neaparat individual. Si ce sanse am avea sa recuperam acesti bani? Va multumesc!
Eu parca imi amintesc ca in cazul in care sunteti INCA angajati la unitatea de la care vreti sa obtineti sporul de vechime NU exista termen de prescriptie, termenul de 3 ani fiind pentru fostii angajati.
Cu siguranta actiunea pe care o veti promova este un litigiu de munca (si nu civil). Actiunea este scutita de timbru si taxe de timbru. Puteti cere doar sporul aferent ultimilor 3 ani. Cererea poate fi colectiva, va alegeti un singur domiciliu pentru comunicarea actelor de procedura. Ar trebui sa anexati o expertiza extrajudiciara care sa contina calculul sporului respectiv pentru ultimii 3 ani, individualizat pentru fiecare reclamant.
Trebuie avut in vedere si alin.2 al acestui articol din codul muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
Va rog, ati putea sa spuneti in limbaj comun ce inseamna ca termenul de prescriere poate fi intrerupt. Adica, daca angajatorul recunoaste ca nu a dat spor de vechime, nu mai pot cere sporul de vechime cuvenit pentru ultimii trei ani?