avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune in justitie a mai multor salariati pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune in justitie a mai multor salariati pentru recuperare drepturi salariale

Buna ziua,
Un grup de angajati vor sa initieze o actiune in justitie pentru recuperarea sporului de vechime neacordat incepand cu anul 1993 si pana in prezent. Intrebarea mea este daca putem da angajatorul in judecata in mod colectiv sau trebuie neaparat individual. Si ce sanse am avea sa recuperam acesti bani? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 08:56, 1 Mai 2011
freeelis a scris:

Chair daca este o discutie de orice natura , consider ca trebuie sa se dea un raspuns cat mai aproape de realitate ... iar din punctul meu de vedere invocarea unei exceptii de necompetenta materiala nu duce la respingerea cererii ca inadmisibila (asa cum s-a postat).


Toat in acelasi spirit al realitatii ( ca doar parerea instantei conteaza , nu?) redau mai jos din dispozitivul unei hotarari , doar un exemplu...

Exceptia de necompetenta este mijlocul tehnic procedural prin care, dupa caz, instanta, din oficiu, sau procurorul, daca participa la dezbateri, ori oricare dintre parti sau numai paratul, pot sa invoce nerespectarea regulilor de competenta.
Regimul juridic procedural al exceptiei de necompetenta: se caracterizeaza prin:
1) Exceptia de necompetenta trebuie invocata inaintea altor exceptii.
2) In raport cu natura normei juridice de competenta incalcate, exceptia poate fi invocata oricand in cursul procesului sau numai intr-un anumit stadiu al procesului.
Daca instanta admite exceptia pentru incalcarea normei juridice generale de competenta materiala, atunci ea va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila.

(....)
Tinand sema de obiectul cererii , precum si de temeiul juridic invocat, se , impunea respingerea cererii ca inadmisibila.

Decizia nr.37/1992 pronuntata de C.S.J.( actuala ICCJ) -secia contencios administrativ

Prin urmare , se pare ca instantele au hotarat , la cel mai inalt grad in sensul inadmisibilitatii altceva...si in doctrina parerea este cam aceeasi.



Va multumesc mult pentru raspunsuri! Cred ca am inteles ce trebuie facut. Voi incerca sa ma adresez la ITM sau la directia de munca (voi mai cerceta) pentru a obtine copii dupa vechile CCM-uri. Sunt in posesia unui singur CCM din anul 2000 in care nu este mentionat nimic despre sporul de vechime si am vazut ca este inregistrat la ITM sau directia de munca (voi verifica luni cand ajung la serviciu). Inca o data va multumesc!
Incercati la directia de munca si protectie sociala, deoarece aceasta se ocupa cu inregistrarea contractelor colective de munca si evidenta lor.
~ Conținut șters la cerere ~
Buna seara,

Sunt interesata cum s-au finalizat procesele in acest caz dar si de pasii care trebuiesc urmati , sfaturi care ne-ar ajuta in demersul legal, timpul de finalizare a proceselor etc.

Noi suntem la moment corespondentei cu firma angajatoare( notificari, raspuns la raspunsuri date notificarilor...) si intentionam sa actionam in justitie atat pentru sporul de vechime cat si pentru indemnizatia aferenta sporului de neconcurenta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
mamalui matei, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfasurare litigiu de munca smeagull smeagull Buna seara, sunt la primul litigiu de munca privind plata unor sporuri salariale. reprezint angajatorul si, cum nu am multa experienta, am nevoie de un ... (vezi toată discuția)
Prescriptia Lungu Constantin Lungu Constantin ce articol din lege prevede prescriptia drepturi banesti catre angajati de la o societate cu capital majoritar de stat ? (vezi toată discuția)
Intampinare(primar)- spor 15% salariati invatamant Patri_C Patri_C Cum se face o intampinare impotriva sindicatului din invatamant pentru sporul 15% retroactiv din 2010? (vezi toată discuția)