avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS, ANAF si declaratia 604
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS, ANAF si declaratia 604

Buna ziua,

Am vrut sa deschid acest topic pentru ca am gasit erori pe site si un numar mare de oameni dusi in eroare tocmai din cauza unui articol de pe acest site si anume -

"Ce riști dacă nu te înregistrezi la Fisc pentru a plăti CASS, când nu obții venituri" - www.avocatnet.ro/articol_422...

6 Ianuarie 2016 Incepând cu această lună, persoanele fizice fără venituri au o nouă obligație față de Fisc. Mai precis, acestea trebuie să plătească în mod obligatoriu contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), nu înainte de a se înregistra în evidențele ANAF privitoare la persoanele fizice care nu realizează venituri. În caz contrar, ele riscă sancțiuni, după cum prevede Codul de procedură fiscală.

Astazi am luat legatura cu cei de la CNAS, CNASCT si ANAF. In articolul de mai sus se precizeaza ca persoanele fizice fara venituri au o obligatie catre fisc, obligatia de a plati in mod obligatoriu contributia la sistemul public de sanatate; si mai mult de atat risca sanctuni daca nu indeplinesc aceste doua lucruri. TOTAL FALS.

Cei de CNAS, CNASCT si ANAF astazi mi-au comunicat ca e total eronat si singurul risc este acela de a nu beneficia de serviciile oferite de sistemul public de sanatate. (in cazul neplatii beneficiezi doar de urgente care sunt gratuite pentru toti cetatenii).

Chiar in unul din articole se precizeaza ca poti plati lunar ORI la nevoie (pe ultimele 7 luni). Din asta reiese ca daca nu doresti sa fii asigurat in sistemul public de sanatate nu ai nici o obligatie si nu risti nimic decat sa nu fii asigurat. Poate ca ma repet; asta mi-au comunicat CNAS, CNASCT si ANAF. Legea este clara; platesti doar daca vrei si ai nevoie lunar ori "la nevoie" pe ultimele 7 luni. Pe intelesul tuturor; daca nu ai nevoie nu platesti, ori, daca ai nevoie poti plati pe ultimele 7 luni ca sa poti beneficia de serviciile publice de sanatate chiar si in 2050.

Cine doreste sa confirme aceste lucruri poate verifica informatiile sunand la CNAS, CNASCT si ANAF (fisc).

Cu acestea fiind spuse, si personal avand nevoie de o asigurare medicala in mod continuu, voi merge in sistemul privat. Nu inteleg de ce trebuie sa fie lumea indusa in eroare cu tot felul de erori scrise pe acest site? Mare parte dintre persoanele in sectiunea comentarii din articolul postat de mine de mai sus deja isi faceau griji cum ca sunt obligati sa plateasca CASS si sa depuna declaratia 604 neavand venituri. Nimic mai FALS.

O seara frumoasa va doresc
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2018
precious007, utilizator
Cel mai recent răspuns: precious007 , utilizator 06:20, 5 Iunie 2018
Se aplica doar de la introducerea noii legi Ianuarie 2018, platiti 7 luni din urma in orce caz.

Mergeti la ANAF si depuneti 604, va vor da mai multe detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass - persoana cu venituri mici sau fara venituri cristian__2012 cristian__2012 Buna ziua, O persoana care nu are nici un fel de venit dar care are o suma de bani in banca pentru care primeste dobanda se considera ca are venituri ... (vezi toată discuția)
Formularul 604 se poate depune online? precious007 precious007 Buna ziua, Revin cu o intrebare, nu am reusit sa ma clarific dupa ultima mea postare. Formularul 604 se poate depune online? A reusit cineva sa depuna ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari Samio Samio Buna ziua. Daca se poate, as dori o lamurire: o persoana care este inregistrata la cnas, cu cardul de sanatate emis, dar are venit lunar sub cel minim pe ... (vezi toată discuția)