Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in situatia in care un angajator prezinta unui anjagat un preaviz (motiv: dificultati economice, perioada 20 zile lucratoare), se semneaza de luare la cunostinta de salariat si se inmaneaza un exemplar salariatului. In perioada preavizului, dupa 5 zile, salariatul isi prezinta demisia, motivand verbal ca a gasit un alt loc de munca. Angajatorul ii accepta demisia, nu i se cere sa stea in perioada de preaviz (15 zile), inchiderea cim urmand a se face chiar cu data prezentarii demisiei. La ce riscuri se expune angajatorul in situatia data avand in vedere ca exista acel previz, exemplar care a ramas la salariat.
Si inca o intrebare. Decizia de inchidere a cim in cazul demisiei, trebuie semnata de salariat? Nu ma refer la situatii de alta natura, ci doar in cazul demisiei.
Multumesc frumos.
Vorbiti despre situatii ipotetice?
Preavizul de 20 zile lucratoare in cazul concedierii se acorda salariatilor tpcmai pentru cautarea unui nou loc de munca, si pentru acest fapt, salariatul poate lucra doar 4 ore zilnic fara sa ii fie afectat salariul.
Nu vad de ce un angajator ar solicita salariatului concediat ca urmare a desfiintarii locului de munca sa i se solicite efectuarea preavizului in caz de demisie tocmai cand preavizul si-a atins scopul, salariatul gasind un nou loc de munca.
Preavizul in caz de demisie se acorda angajatorului pentru ca acestasa gaseasca un nou salariat care sa ocupe postul ramas liber prin demisie.
Nu este logic sa obligi un salariat concediat prin desfiintarea locului de munca sa efectueze un preaviz lipsit de obiect.
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)