avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate încheia un contract de asistență juridică ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate încheia un contract de asistență juridică între un avocat și una din părți, retroactiv, dacă cererea de chemare în judecata a fost anulată ca netimbrată?

Va rog sa ma ajutati cun un raspuns cu temei legal: se poate incheia un contract de asistenta juridica intre un avocat si una din parti, retroactiv, daca cererea de chemare in judecata a fost anulata ca netimbrata? Mentionez ca un anume avocat a avut nevoie de anumite inscrisuri din acel dosar si le-a obtinut, cu incalcarea Regulamentului de functionare al instantelor judecatoresti, fara sa aiba citatie si fara cerere de copiere. Dupa ce am sesizat acest aspect, la dosarul respectiv au aparut atat cererea de copiere pentru inscrisuri, cat si imputernicirea avocatiala, ambele fiind antedatate. Unde ar trebui sa sesizez inclusiv acest aspect aparut, ca urmare a sesizarii mele. Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: db03uie , utilizator 22:48, 26 Martie 2018
Buna seara!
Contractul de asistenta juridica nu produce efecte juridice anterioare incheierii lui deoarece s-ar considera ca fiind o intelegere nescrisa.
Acum nu inteleg legatura intre contract si neachitarea taxei de timbru dispusa de instanta, aferenta cererii de chemare in judecata.
Nu imi este clar daca dvs. considerati ca acel avocat nu avea calitatea sa obtina inscrisuri din dosar sau avea calitate dar nu facuse cererea de eliberare inscrisuri, in copie?
Din cate cunosc eu, pentru inscrisuri din dosar nu e nevoie de citatie, este suficienta cererea si acte care sa dovedeasca calitatea in acel dosar.
La momentul depunerii, cererea de solicitare inscrisuri de la dosarul cauzei este inregistrata in programul ECRIS. Pentru a vedea toate depunerile de cereri, acte, solicitari de la dosar se poate face o cerere catre instanta respectiva, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice, prin care se solicita din sistemul ECRIS: "Detalii dosar". (veti observa acolo o rubrica cu documentele depuse). Pentru a primi aceste informatii trebuie sa fiti parte sau sa aveti calitate in dosar.

Contractul de asistenta juridica are la art. 6 rubrica privind Inregistrarea contractului. Acolo se completeaza "inregistrat sub numarul ........"

Contractul se inregistreaza in Registrul de evidenta al avocatului.
[ link extern ]

Legea 51/1995
(3) Avocatul este obligat sa tina evidenta actelor intocmite conform alin. (1) lit. c) si d), cu excluderea actelor intocmite pentru asistare si reprezentare, si sa le pastreze in arhiva sa profesionala, in ordinea intocmirii lor. In termen de cel mult 3 zile de la data intocmirii actelor prevazute la alin. (1), avocatul este obligat sa inregistreze operatiunea in Registrul electronic al actelor intocmite de avocati potrivit alin. (1) lit. c) si d), conform procedurii prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a registrului, aprobat de Consiliul U.N.B.R., sub sanctiunea inopozabilitatii fata de terti.
-----------------------
(la 31-03-2017, Art. 3 din Capitolul I a fost completat de Punctul 2, Art. I din LEGEA nr. 25 din 24 martie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 210 din 28 martie 2017)
-----------------------

Capitolul III Drepturile si indatoririle avocatului
Sectiunea 1 Drepturile avocatilor
Art. 29
(1) Avocatul inscris in tabloul baroului are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica, in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa, care dobandeste data certa prin inregistrarea in registrul oficial de evidenta.
Cred ca nu am fost suficient de explicit! Eu am initiat o actiune in instanta, care avea drept scop tocmai verificarea corectitudinii unor functionari din cadrul judecatoriei. Nu am timbrat intentionat actiunea si cererea a fost anulata. La un timp am constatat exact ceea ce banuiam...o avocata a fost informata de existenta acestui dosar. In plus i s-a permis fara cerere sa studieze si sa copieze inscrisuri din acest dosar si fara sa fie parte intrun proces inexistent, deoarece cererea a fost anulata, pentru a le folosi impotriva mea in cauza altui dosar. Am verificat in dosar si nu exista nici imputernicire avocatiala si nicio cerere de studiu sau copiere inscrisuri.Am sesizat acest aspect catre judecatorie si mi s-a raspuns ca la dosar exista atat cerere de copiere cat si imputernicire. Am verificat din nou dosarul si am constatat ca acestea au fost intocmite si depuse cu o data retroactiva sesizarii mele, in scopul protejarii unor functionari de la judecatorie. De aceea vreau sa ma lamuresc cum a putut avocata respectiva sa incheie un contract si sa depuna o imputernicire avocatiala intrun proces inexistent, fara ca acesta sa fie pus pe rol si daca acest lucru este legal.De asemenea sunt interesat unde sa sesizez acest aspect ilegal.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2018
db03uie, utilizator
Buna seara! Puteti studia Regulamentul de ordine interioara a instantelor. [ link extern ]

Daca va e de folos Ghidul persoanelor interesate sa se adreseze Inspectiei Judiciare
[ link extern ]

Mai multe detalii nu cunosc.
Multumesc pt.raspuns! Pai tocmai acest Regulament al instantelor a fost incalcat, la art.93. Iar Inspectia Judiciara imi raspunde ca la dosar se afla atat cererea pentru copiere, cat si imputernicirea avocatiala. Insa acestea au fost depuse la dosar ulterior sesizarii mele, ca sa opreasca sesizarea mea. In plus dosarul nu figura pe rolul instantei, deoarece cererea a fost anulata ca netimbrata. Netimbrarea am facut-o voluntar ca sa vad daca se incalca acest regulament de anumiti functionari din judecatorie. Eu acest lucru incerc sa-l dovedesc., dar se pare ca nu ai sanse cu coruptia din justitie....pana la cel mai inalt nivel!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nulă Împuternicirea avocațială dacă nu e trecut acolo un contract cu dată certă (zi și lună), iar avocatul își arogă calitatea de mediator ? flory_mr flory_mr Nu se poate declara nulă absolut Împuternicirea Avocațială în care avocatul Asociației de Proprietari (partea adversă în proces) s-a trecut cu ... (vezi toată discuția)
Imputernicire avocatiala nelegala - obligatia instantei? Micaly Micaly Buna ziua Ce obligatii ii revin instantei in cazul in care, in sedinta, i se atrage atentia asupra faptului ca aparatorul unei parti nu are o imputernicire ... (vezi toată discuția)
Imputernicirea avocatiala = act autentic? Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Gociu și Asociații Societate Civilă de Avocați Buna ziua! Pun in discutia colegilor si publicului larg urmatoarea problema: Imputernicirea avocatiala. Conform legii 51/1995 modificata prin OUG ... (vezi toată discuția)